onsdag 6 april 2016

Lovsång till ljudboken


För alla med synproblem är ljudboken en fantastisk källa till god underhållning. En välskriven bok kan inte bara avnjutas med synen, det går lika bra med hörseln.

Själv är jag lätt skelögd, har full syn på ena ögat men bara ledsyn på det andra. När jag ska läsa en längre text drabbas jag av dubbelseende och läsandet blir onödigt jobbigt.


Sen många år tillbaka lyssnar jag på ljudböcker istället. En skådespelare läser och man behöver bara lyssna, inte ens bläddra.

Nackdelen är att man så lätt somnar, man är avslappnad, tankarna vandrar iväg och helt plötsligt blir man medveten om att man inte varit medveten. Ljudboken kan alltså ersätta sömnpiller och det kan man kalla en fantastisk sidoeffekt.

Just nu lyssnar jag till en deckare av Hjort och Rosenfeldt som heter "Det fördolda." Den är spännande som deckare ska vara och rekommenderas till alla de som gillar sådan litteratur.

Hej!

2 kommentarer:

Annica sa...

Det är toppen att även de med synproblem har möjlighet att "läsa" böcker. Snart får nog jag också börja med ljudlig litteratur. Och så bra att kunna göra annat under tiden man lyssnar; städa, diska, bada, slappa. Sysselsättningar som inte kräver tankeverksamhet går bra att kombinera med lyssnade. Men man får inte slappa alltför mycket, då somnar man.

Gunnel sa...

Annica: Jag rekommenderar verkligen ljudböcker. Precis som du skriver så kan man göra andra saker under tiden man lyssnar. En nackdel kan vara att det är inte lika lätt att gå tillbaka i handlingen som det är med en vanlig bok.