tisdag 9 februari 2016

Problem i banken


En gång för många år sedan stod jag på Hertsötorget och lyssnade till närighetsminister Anders Sundström som talade om socialdemokratisk politik och jämlikhet.

Men år går och saker och män förändras.


Idag har styrelsen för Swedbank där Anders Sundström är ordförande sparkat VD:n, en 52-årig stackars man som nu får ge sig ut och leta jobb. Under tiden får han nöja sig med 75% av sin forna lön, vilket ju måste kännas för den som är van vid mer.

Det märkliga med feta VD-löner är att de motiveras med att banken eller företaget  måste finna den allra bäst lämpade personen. Betalar man inte de löner som krävs försvinner dessa förträffliga damer och herrar till utlandet och vi går miste om deras eminenta skicklighet.

Trots all denna aktningsvärda kunskap och effektivitet bland de duktiga utvalda, får de alltsomoftast gå från sin chefspost. De får sparken. De  handplockade håller inte måttet. Men det är kanske inte så konstigt för ingen kan vara så effektiv och nyttig för banken eller företaget att han/hon är värd mer än en miljon i månaden.


Så tycker jag där jag sitter med min kaffekopp och en semla. Det är fettisdag i dag och jag är inte kund på Swedbank. Det ska vi fira!

17 kommentarer:

Yvonne sa...

Jag blir så arg när jag hör om detta på tv.19 miljoner i fallskärm,och Sundström som tydligen vill rädda sitt eget skinn.Dessa fallskärmar blir vi "vanliga" aldrig kloka på.Fy och usch!!!

Gunnel sa...

Yvonne: Ja visst blir man förb-d. Det här tar ju aldrig slut. Aktieägarna i Swedbank vill ju bli av med Sundström och han torde väl också ha en fallskärm som gör att han landar välbehållen.

Anders sa...

Din idol Sundström nådde nog sin maximala inkontinensnivå på den tiden han var chef för Folksam. Sedan drabbades han nog av den fartblindhet som tycks drabba så många pampar när de passerat den nivån. Mot mig har han i a f varit snäll, han har alltid sett till att mina surt förvärvade småslantar vuxit bra när han fått äran att sköta om dem.

Folksam är f ö ett dyrt, men bra försäkringsbolag. Inga problem när man får skador av något slag. När vi fick vattenskada i toaletterna i hela området, vem fick bo på hotell under reparationstiden? Jo, jag och hustrun, i motsats till de andra boendena som hade andra försäkringsbolag. "Inga problem", sade Folksam, "be bara Scandic skicka räkningen när ni flyttar hem". Sånt kan ju vara värt en kanske något dyrare premie. Dessutom är de ju lätta att nå, kontor på många orter, inte bara en anonym telefonsvarare på något obekant ställe.

Gunnel sa...

Anders: En av mina idoler heter Anders, men med ett helt annat efternamn. Sundström ser jag bara som en guldgrävare från Piteå.

Folksam sköter sig bra alltså. Det hedrar försäkringsbolaget att de gav er hotellrum utan att gnälla. Orden "inga problem" vill man höra oftare.Annica sa...

Anders Sundström och andra penga- och maktälskare vill naturligtvis ha jämlikhet. Med alla andra penga- och maktälskare. Dock icke med Pelle och Krille på verkstadsgolvet.
Det verkar som att när vissa sossar (Sundström, Persson, m.fl.) blir gamla - och får chansen - så går de snabbt över från socialism till kapitalism.

Gunnel sa...

Annica: Det ligger något i vad du säger. Jämlikhet betyder att man vill vara jämlik med den som har det bättre. Det är socialism.

Alliansens damer och herrar med ca 150.000-200.000 i månaden anser däremot att ingångslöner för unga ska sänkas. Man får väl bo hemma hos mamma, vettja! Det är kapitalism.

Tänk så enkelt jag förklarar det hela. Någon som protesterar?Annica sa...

Jodå, jämlikhet för vissa kan vara att man vill vara jämlik med dem som har det bättre. Det är socialism. Men de flesta roffare (av alla sorter) vill vara jämlika med dem som har det BÄST. Det är inte socialism. Det är ren och skär girighet.
I jämförelse med Sundströms lön så är 150 000 - 200 000 i månaden bara fickpengar. Och, är man ung, oerfaren och ny på ett jobb så är det väl helt logiskt att man ska ha lägre lön i början. Vad är problemet med det?

Gunnel sa...

Annica: Helt enig med dig om att en nyanställd ska ha lägre lön än den som jobbat länge. Men om man sänker ingångslönen så till den grad att en heltidsarbetande ung människa inte har möjlighet att flytta hemifrån, då är det problem, tycker jag.

Folk som tjänar över 100.000, vare sig de är socialister eller borgare kan nog inte sätta sig in i hur det är att leva på låg lön. Har de någon gång själva varit i den sitsen, så har de nog glömt.

Anders sa...

Låga ingångslöner är väl mest ett nytt sätt för borgarna att försöka öka klyftorna i samhället.

Tänk om borgarna hade fått bestämma själva under förra århundradet. Då hade väl kvinnorna knappt haft rösträtt ännu.

Anders sa...

Ur Aktuellt Fokus: "Liberalernas Jan Björklund och Erik Ullenhag anser att unga och invandrare i vården ska tjäna runt 14 000 kronor i månaden före skatt. Utöver det ställer högerpolitikerna sig emot fackförbundets Kommunals krav på en extra lönesatsning på undersköterskor.

Fackets krav en extra lönesatsning på undersköterskor skulle kunna ge ett extra tillskott på 1061 kronor i plånboken. En klar förbättring för yrkeskåren som är en av Sveriges sämst betalda trots sitt hårda jobb. Men det säger alltså högerpolitikerna inom Liberalerna nej till. De anser nämligen att undersköterskorna tjänar för mycket pengar.

I en debattartikel i Dagens Nyheter utnyttjar de bägge högerpolitikerna den tidigare flyktingvågen till Sverige för att legitimera sina åsikter om lönedumpning. Enligt Björklund och Ullenhag handlar förslagen om nya låglöneanställningar inte om att sänka lönerna för arbetare – istället påstår politikerna att det handlar om integration. Trots det framgår det tydligt att de även vill dumpa lönerna för Sveriges unga. Enligt förslaget om låglöneanställningar står det klart att de vill att invandrare och unga ska utföra heltidstjänster för så lite som 14 000 kronor i månaden före skatt.

Den liberala politikerduon kallar förslaget om låglöneanställningar för ”startjobb” och skriver att de även vill slopa arbetsgivaravgiften för de arbetsköpare som anställer via speciella låglönekontrakt. I klarspråk innebär förslaget att en utbildad undersköterska riskerar att jobba heltid för en lön på endast 11500 kronor i månaden när skatten är dragen. Med andra ord svältlöner. Helt i linje med tidigare utspel vars syfte är att gynna etablissemangets ekonomiska elit på arbetarklassens bekostnad."

Gunnel sa...

Anders: Väl utfört arbete. Jag letade fakta om förslagen till låga ingångslöner men fann inget. Hoppas att låglönekontrakt bara blir ett förslag. En heltidsarbetande ung människa måste ju kunna leva på sin lön.

Har du aldrig funderat på en egen blogg?

Anders sa...

Jag är feminist, vänsteranhängare, - dock utan att vara tok-, samt Bothniaseparatist. Någon bloggare är jag inte, det går alltför många dagar mellan att jag tänker ut något vettigt att skriva om.

Gunnel sa...

Jag är motståndare till storregion, fan av Luleå hockey, sosse, miljöpartist och lite moderat (kungahuset) Jag bloggar fast jag oftast inte har något vettigt att skriva om. HJÄLP!

Anders sa...

Hustrun och jag är ordförande resp sekreterare i din fanclub och ser alltid fram emot att få läsa nya fascinerande inlägg på din blogg. Känn ingen press! Vi tycker att du sköter dig utomordentligt.

Gunnel sa...

Anders: Det gläder mig att jag har en fanclub. Det visste jag inte. :)

Lennart sa...

Jaqg är också med i fancluben, fast jag är pensionär med moderat lön!

Gunnel sa...

Lennart: Ju fler man har i sin fanclub desto bättre. Undrar om det krävs någon motprestation, eller räcker det med att jag själv är ett hängivet "fan" till er alla.