måndag 1 februari 2016

Det finns en Ove i oss alla


I går gick vi på bio och såg den omtalade filmen "En man som heter Ove." Rolf Lassgård spelar Ove som är bostadsområdets ordningsman, en besserwisser som skäller på felparkerare, hundägare och barn. Han ser de flesta av sina grannar som slarviga idioter.


Filmen är mycket sevärd och visar flera sidor av denne "grinige gamle gubbe." Han har någonstans långt därinne ett stort hjärta och detta stora hjärta blir så småningom hans död.

Jag vet att jag har en Ove inom mig och här tänker jag ge prov på den inre dialog som jag använder vid väl valda tillfällen:
"Vad är det för en idiot som slängt en stekpanna i brännbart?"
"Vad är det för en dåre som slängt pizzakartongen i blomrabatten?"
"Vet ingen hur man använder en askkopp?"
"Vem är det som inte fattar att den där dörren måste vara stängd?"

Meningarna kompletteras med ett antal svordomar, som jag på grund av min goda uppfostran inte skriver i min blogg.

Men jag är i motsats till Ove en feg person. Min dialog är inne i mitt huvud och kommer aldrig ut, i alla fall inte till den det berör.

Så all heder till Ove. Han behövs!

Hej!


8 kommentarer:

Annica sa...

Det skulle behövas en Ove i varje bostadsområde. Precis som de godhjärtade men barska granntanter som fanns förr. De var rekorderliga fruntimmer som höll ordning på såväl sina egna som andras ungar och som alla hade respekt för.
Jag har också en massa (tyvärr knäpptysta) samtal med alla klantskallar som slänger, sabbar och uppför sig hjärnbefriat. Men helst skulle man ju vilja skälla ut dem på riktigt. Med skärpa i rösten!

Gunnel sa...

Annica: Varför blev inte vi rekorderliga fruntimmer som höll ordning på odågorna? Här muttrar vi och svär alldeles ohörda och sabbarna blir bara fler och fler. Tror ändå att det finns en och annan Ove därute som fortfarande bevakar sitt revir.

Anders sa...

Jag har "bara" läst boken och får väl försöka se filmen också vad det lider. Jag håller med om det du skriver förutom att Ove är en "besserwisser". "Grumpy old man" passar bättre (om vi nu ska använda oss av utrikiska) men jag har ju som sagt inte sett filmen än.

Gunnel sa...

Anders: Filmen lär vara svartare än boken påstår de som både läst och sett om Ove. Han är rätt odräglig mot sina grannar men trots detta känner man sympati för den sorgsne mannen.

Antar att vi får se ett Hoppsan i kväll. Jag vet nämligen att vi förlorar.

Anders sa...

Eftersom du alltid vet att Luleå (eller Sverige för den delen) ska förlora i alla sporter som de deltar i har du med åren tyvärr förlorat något av din trovärdighet i detta ämne. Den befinner sig m a o på botten. Beklagar djupt.

Gunnel sa...

Anders: Vilken lycka att jag har fel ibland. Just därför kan jag stå ut med förlorad trovärdighet om jag nu någon gång haft det.

Anders sa...

Inga hoppsan blev det. Och serieledning för dom bästa.

För att fortsätta att retas med dig: Har du f ö någonsin sett et Stenmarkåk i direktsändning?

Gunnel sa...

Nej, aldrig! Däremot har jag njutit av repriserna. När det gäller Luleå hockeys hemmamatcher så väntar jag till 21.00 innan jag tittar efter hur det går. Vinner de blir jag glad och förvånad, förlorar de är jag redan förberedd.

Värre är det med bortamatcher. Nisse sitter med paddan och jag kan läsa av honom hur lätt som helst. Tvingas leva med i hela matchen.

Sen är det roligt att det går bra för Skellefteå, i laget spelar ju en avlägsen släkting och släkten är givetvis bäst.