måndag 5 maj 2014

Det är fult att svära

Så här ser jag ut

Just nu tittar jag ut genom fönstret och ser att det snöar rejält samtidigt som solen lyser in. Kvällssolen som skiner in genom rutan visar hur dammigt det är i lägenhetens mest bortglömda rum. Jag hämtar dammtrasan, snubblar över ett par skor och säger fula ord i min ensamhet.


Svära bör man inte göra. Det är obildat och visar att man har ett torftigt språk och det vill man ju inte ha. I Ryssland har Duman röstat igenom ett förslag som förbjuder svordomar i film och sångtexter. Om förslaget går igenom i högsta instans kommer det att bli böter för de fula orden. En expertpanel ska avgöra vad som är en svordom. Putins undersåtar ska fostras.


"Karlsson på taket" är inte heller lämplig för ryska barn. Karlsson är trotsig, egensinnig och besvärlig mot sina egna föräldrar. De ryska barnen ska fostras i god patriotisk anda utan dåliga influenser från utlandet.

Att vi svenskar i generationer har varit bråkiga och uppstudsiga mot lärare och föräldrar beror naturligtvis på Pippi och Emil. Så kära Astrid Lindgren, vad har du egentligen ställt till med?

Hej!3 kommentarer:

Annica sa...

Vad jag kan se så verkar du rätt klädd för snöyran. ;)
Egentligen är det bra när vädret surar gråmulet för då syns dammet och smutsfönstren mindre. Och då behöver man inte ta till fula ord.

Astrid Lindgrens böcker är visst väldigt poppis i Ryssland, men Karlsson på taket passar inte Putin & Co. Vojne, vojne.

Anonym sa...

Jag är lite nyfiken på spegeln med disiga bilden. Var är den tagen?
Eva

Gunnel sa...

Annica: Just nu när jag svarar på din kommentar lyser solen in på samma radioapparat som i går, då mycket dammig. Idag glänser den tack vare mitt idoga arbete med dammtrasan.

Eva: Spegeln är ett konstverk som man kunde se sig själv i. Fanns i en utställning på Kulturens Hus i fjol.