söndag 25 maj 2014

Mammas dag


GRATTIS alla mammor! Idag är det vår alldeles egna dag och en varm tanke skänker jag till min egen mamma som i år skulle ha fyllt 105 om hon fått leva så länge.

Till min mammas egenskaper hörde:

En underfundig humor
En glad och vänlig personlighet
En kristen tro
En oförmåga att se några som helst fel på sina barn. De gjorde allting rätt och nåde den som påstod något annat.


Som 15-åring städade jag skolan hemma i byn. Fröken Barbro tyckte inte att det var välgjort och jag fick en ordentlig utskällning. Inte ansikte mot ansikte utan med starka ord nedskrivna på svarta tavlan. De fick min kära mor se, och stackars fröken Barbro fick vackert be om ursäkt.

Här fanns modern som tog sitt barn i försvar trots att fröken Barbro nog hade rätt. Min städning gick alltför snabbt undan, jag ville få tid till att läsa böckerna i skolans bibliotek.

Grattis än en gång alla mammor!

3 kommentarer:

Annica sa...

Grattis till dig, mamman Gunnel! Moderskapets glädjeämnen (och bekymmer) är nog det enda vi aldrig kunnat utbyta erfarenheter om.

Både du och jag hade tur när vi "valde" mödrar. Din mammas egenskaper är lika som min mammas. I alla fall de tre första... ;)
Din roliga "städhistoria" har jag aldrig hört förr. Varför har du undanhållit den?

Anders sa...

Vi var inte bara felfria, vi var snygga också, tyckte mamma. När Nahides och mitt brudfoto var publicerat i sanningsvittnet Västerbottens Folkblad sade hon: "No vara je granneste pare".

Jag har alltid undrat om hon verkligen menade det eller om det var ett utslag av hennes underfundiga humor.

Gunnel sa...

Annica: Vi har pratat så mycket under 40 år att det är omöjligt att komma ihåg allt. Det är svårt att komma ihåg vad man sagt och till vem.

Ja, vi hade de bästa av mödrar!

Anders: Hon tyckte på fullt allvar att ni var det grannaste paret, hon nämnde det vid ett flertal tillfällen och tyckte att du gjort ett gott val.