tisdag 29 april 2014

Ett första intryck


Ett första intryck är viktigt vare sig det gäller en rubrik, första meningen i en bok eller i mötet mellan människor.

Jag läste den här rubriken i Aftonbladets nätbilaga:

OTROGNA KVINNOR HOT MOT LÖFVEN.
Nu blir jag intresserad. Är "otrogna kvinnor" en hotgrupp i samhället som vill krossa Stefan Löfven eller kan det vara så att kvinnor gärna vill vara otrogna med samme Löfven och därmed utgör ett hot mot hans präktiga image.

Nej, ingetdera! Artikeln handlar om att Löfven borde vara lite mera rädd om kvinnorna som i stor utsträckning röstar på honom och hans parti. Tappar han bort kvinnofrågorna går de otrogna damerna genast över till Fi eller Miljöpartiet.


De första fem minuterna när man kommer hem från jobbet ska man bara tala om positiva ting. Fråga hur partnern mår, le med hela ansiktet och bara ge den andre sin odelade uppmärksamhet. Efteråt tar man upp det vardagliga som att frysen pajat och katten rymt.


Första meningen i en bok ska locka till läsning. Det är väl därför som så få av oss skrivit en bok. Vi har inte kommit på "en första mening." Som bloggare upptäcker man också att det är ännu svårare att avsluta en text, men just idag slutar jag med en önskan om en fin valborgsmässoafton för oss alla.

Hej!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Första raden i den bok jag läser just nu:
Från allra första stund visste han det.

Anders sa...

Jag tror att Anonym läser Björn Hellberg.

Min favoritbörjan i en bok är ur ett kapitel av Lars Gustafsson. I boken "En bioodlares död" börjar kapitlet "När Gud vaknade": "Ungefär som en liten spindel kan sova i ett hörn av det nät han har byggt, så sov Gud i 20 miljoner år i ett avlägset hörn av universum. Det var ett mycket galaxtomt område. Ingenting störde henne". Resten av kapitlet blir bara bättre och bättre.

Gunnel sa...

Anders och Anonym: Själv har jag gett bort alla romaner när jag flyttade så jag har ingen snygg första rad att komma med.

Jag har en gång ägt en Björn Hellberg men kommer inte ens ihåg om jag läst den. Jag köpte den av honom själv när han sålde sin nyaste bok på gamla Domus i Luleå.

Början på Lars Gustafssons bok är fullkomligt lysande. Den lockar verkligen till läsande. Måste nog låna den på bibblan.

Annica sa...

Undrar hur många som skulle ha fångats av de första raderna i vår "Absolut novell"? ;)

Gunnel sa...

Annica: Förmodligen alla som gillar Barbara Cartland.

Annica sa...

Nej, alla som läser Nobelpristagare! ;)

Gunnel sa...

Annica: Eftersom vi är två skribenter med vitt skilda stilar så kanske novellen kan avnjutas både av de som läser Nobelpristagares alster och de som älskar Cartland.

Anders sa...

"En biodlares död" är egentligen en rätt deprimerande bok. Kapitlet "När Gud vaknade" framstår dock som en riktigt pärla. Det handlar om vad som händer när Gud så småningom uppfattar människors böner och börjar göra något åt dem...

Man ska vara försiktig med vad man önskar sig, det kanske uppfylls...

Annica sa...

Eftersom det var du som skrev första kapitlet så var det dina rader som fångade både Cartland- och Nobelpristagarläsarna.

Gunnel sa...

Anders: Måste bara gå på biblioteket och se om jag hittar boken. Jag blir så imponerad av en författare som kommer på en story om vad som händer när Gud vaknar.

Annica: Om man läser mina första rader i vår novell så är det mer likt Cartland än något annat. Förresten är det bara vi som läst den.

Annica sa...

Ja tyvärr, och det är väl därför vi blir snuvade på Nobelpriset vartenda år. ;)

Gunnel sa...

Annica: Naturligtvis skulle priset vara vårt och osjälvisk som jag är skulle du få ta platsen bredvid majestätet under själva festen.