söndag 6 april 2014

Dyra droppar


Om en galen värld eller en galen världsmedborgare med för mycket pengar,

Jag läser en artikel i en antiktidning om hur whiskyfirman MacAllan i samarbete med företaget Lalique gjort en whiskykaraff som rymmer sex liter. Den har man fyllt med den allra finaste whiskyn och sålt på Sotherbys auktionshus i London för 500.000 euro.


Någon har alltså betalat 4.475.000 kronor för 6 liter whisky i fin karaff. Det blir ett literpris på ca 741.400 kronor och ett centiliterpris på ca 7.410 kronor.

Så när herr "Krösus" under familjens fredagsmys tar fram sin stora karaff och slår upp en sexa whisky försvinner 44.460 kronor direkt ner i hans strupe. Spriten räcker förvisso till 100 myskvällar om nu inte frun också vill smaka på dyrbarheterna.

Avundsjuk, någon?

Trevlig söndag!12 kommentarer:

Anders sa...

Min omtänksamma fru har gett mig min födelsedagspresent en dag för tidigt. Presenten var en flaska whisky ungefär av den dignitet som du beskriver i bloggen. Cardhu, single malt, cask, mycket liten rökighet.

Gunnel sa...

Efter att ha kollat priser skulle jag tro att din kvällssexa whisky kostar dig 30 kronor. Ganska dyrt för något som är så illasmakande som whisky.

Men det är dig väl unt, broder!

Ska inte glömma att ringa och gratta dig i morgon.

Annica sa...

Ja, det är vi som bebor Tellus som är galna. Din whiskyhistoria bevisar det.
För nästan 4,5 miljoner kronor hade många svältande haft mat i flera år.
Jag har just druckit ett glas av det goda kranvattnet i Luleå och det smakar mycket bättre än (svindyr) whisky. För att inte tala om prisskillnaden...

Anders sa...

Jag har kollat lite på detta. Intäkterna för whiskyn skänktes oavkortat till en rad lokala välgörenhetsorganisationer i Hong Kong. Så helt bortkastade var nog pengarna inte.

6:a? Jag brukar nöja mig med en 2:a med en isbit att smutta på. Liten rökighet måste vattnas lite (med kranvatten från Luleå eller varför inte Skellefteå) för att smakerna ska framträda ordentligt.

Gunnel sa...

Annica: Ja, vårt vatten smakar alldeles utmärkt, även om jag tycks minnas att jag fått klagomål av någon som inte tycker att vårt vatten smakar bra.

Anders: Det var en liten notis i antiktidningen som inte berättade vare sig vem som ropat upp whiskyn eller vart pengarna gick.

Skellefteås vatten får man dålig mage av, åtminstone fick man det för några år sedan, men med lite whisky till vattnet så känner man nog inte av de onda bakterierna.

Anders sa...

När C- (stava själv om du kan) härjade som värst i Östersund och Skellefteå visade det sig ganska snart att whiskysmuttarna klarade sig helt utan magaperra, ett faktum som myndigheterna av någon anledning valt att mörka.

De humorbefriade nykteristerna (personer som kan exemplifieras med Hitler och Karl XII) låg dubbelvikta i sina hemlighus och ropade på Ulrik. Värst var det för de som hade tvättstället så långt ifrån toan att de inte kunde dubblera.

Där ser man - rättvisan segrar ibland!

Gunnel sa...

Anders: Dagens första skratt gav du mig. Jag ser Karl den tolfte framför mig när han lider som värst. Kan tänka mig att hans toalett och tvättställ låg en bit från varann.

Peter sa...

Om Karl XII berättas att han i sina ungdomsår var en rumlare och festprisse, men när han fick makten var det slutsupet. Undrar om en mer alkoholbenägen individ hade stuckit till Poltava överhuvudtaget?

Gunnel sa...

Att döma av vad Anders och Peter säger så är det direkt olämpligt med alltför nyktra ledare.

Lite lullig bör man vara
för att strunta i Poltava.

Annica sa...

Tack och lov att man är både nykteristisk och humoristisk!
(Speciellt när de onykteristiska är "dagen-efter".)

Anders sa...

Karl XII rökte inte, och inte var han nån jävel på fruntimmer heller. Och - eftersom summan av lasterna lär vara konstant - vad hade han för val? Vi som smuttar lite, både på whisky och det motsatta könet (eller det egna om man så föredrar, jag har inga fördomar i den vägen), får inte så mycket last över att det räcker till tobak och krig.

Gunnel sa...

Annica, om lasternas summa är konstant, som min bror säger, så måste du ha någon last. Krig är det inte, det vet jag.

Anders: Stackars Kalle. Han gick ut i strid för fosterlandet bara för att han inte hade tur med damerna. Dagens kung är kvinnokarl och fredlig.

Av detta borde vi lära något!