tisdag 28 januari 2014

Herren och Monica på samma söndag


När jag var fem år fick jag följa mina föräldrar till kyrkan i Malå. Jag kommer själv inte ihåg tillfället, men det har berättats för mig åtskilliga gånger. Efter en kort stund i kyrkolokalen lär jag ha upphävt min stämma och sagt: "Nu vill jag fara hem, det här var ingen rolig bio."


Många, många år senare, närmare bestämt i söndags, gick jag återigen på en högmässa. Denna gång i Luleå. Domkyrkan är stor och mäktig, vacker både på utsidan och insidan. En proffsig kör sjöng imponerande mäktigt och bänkarna är nästan sittvänliga.

Jag har all respekt för de som tror på en Gud och en himmel. Min egen tro är svag, rentav obefintlig. Berättelsen om mannen som föddes av Jungfru Maria och avlades av den Helige Ande är för mig en saga, lika vacker och sann som Törnrosa.

Efteråt gick jag på bio och såg Monica Z. Det var kanske ingen rolig bio, men filmen var bra.


Äntligen blommar min amaryllis.

Hej!

8 kommentarer:

Lennart sa...

Även jag har varit i domkyrkan, då p.g.av barndop. Nu är det snart dags igen, och det är faktiskt en fin kyrka med häftig orgel.
Att du skriver om religion, och lagt in detta 21.30 kan det finnas någon bakomliggande orsak?

Anders sa...

När jag tvingades besöka kyrkan i Malåträsk en gång på 50-talet talade prästen om ett möte med en liten pojke som berättat om sin julafton: "Far var full", hade pojken sagt och prästen förfasade sig däröver. Redan då anade jag att han ljög. Inget barn förråder sina föräldrar på det sättet inför en främmande svartrock.

F ö kan det vara trevligt med hockey.

Gunnel sa...

Lennart: Gratulerar till det kommande barndopet. Men att det skulle vara något särskilt med tiden 21.30 kan jag inte tro. Vad skulle det vara?

Anders: Tror inte heller att något litet barn berättat för gamle prosten om sin fulle far. Det passade väl in i hans predikan.

Ibland är hockey trevligt. Ibland inte. Mycket trevligare förra och förrförra gången de möttes. Men det har ni väl glömt förstås.

Annica sa...

Vilken söndag! Jag sitter här vid datorn och funderar på vilket jag skulle föredra, högmässa eller Monica Z-film. Jag kan faktiskt vara utan båda alternativen. :/ Något behov av att se hockeymatcher har jag inte heller.
Men jag vill givetvis att Luleå ska vinna.

Gunnel sa...

Annica: Vad sägs om basket då? Jag såg en jättespännande match igår mellan Northland och Norrköping som Northland vann. Definitivt mera svettigt för åskådarna än både kyrkan och filmen.

Annica sa...

Basket? Ytterligare en sport som du får ha helt för dig själv. Samma med skidskytte.
Nej, jag är ingen sportnörd. Men jag lider inte av det.

Annica sa...

För andra gången glömde jag att kommentera din vackra amaryllis. Den passar precis till...
... din otroligt snygga duk
som gör mig väldigt avundsjuk. ;)

Gunnel sa...

Annica: Jag ser verkligen fram emot OS och skidskyttet. Tyvärr lär vi väl ha måttliga framgångar.

Den snygga duken har jag fått av en väninna med god smak.