fredag 3 januari 2014

Vem vill inte ha en "goodiebag"


Året börjar med att vår generösa kommun bjuder på "fairtradefika" i kommunhuset, där vi får träffa våra kommunalråd och ställa frågor. De 50 första besökarna får en "goodiebag", med sig hem. Vår kommun står i framkanten för det engelska språkets utveckling, det språk som vi så småningom helt och håller kommer att ersätta svenskan med.


En klasskamrat till mig från Folkskolan har lagt ner tid och möda på att skriva en ordbok på den "bondska" som talas i Malå med omnejd och som numera håller på att försvinna. För detta mastodontjobb har han erhållit ett väl värt kulturpris.

Svenska språket försvinner så småningom på samma sätt som våra bondska dialekter. I Sverige övergår vi till engelska och om hundra år är det få som talar eller förstår det gamla modersmålet. Det kanske bara är en fördel för förståelse mellan människor om så många som möjligt talar samma språk.

Det är klart att jag kan ha fel. Men den som har en egen blogg, kan utan mothugg påstå precis vad som helst. Så vill du få fram dina åsikter, skaffa en blogg. Alltid är det någon som halkar in och läser.

Hej!

10 kommentarer:

Annica sa...

Visst blir man lite nyfiken på vad "goodiebagen" innehåller?

Gunnel sa...

Annica: Vi får väl ställa oss i kö och se till att vara bland de 50 första.

Annica sa...

Njae, sååå nyfiken är jag inte...

Lennart sa...

Malå med omnejd som håller på att försvinna???
Jag är då kvar ett antal år till och 20-åringarna här skriver på bondska på nätet så det så !!!

Gunnel sa...

Annica: Men det är jag!

Lennart: Inte ska Malå försvinna. Aldrig på tiden. Det är bondskan och dialekterna som håller på att försvinna. Visserligen hörde jag på radion det där om "vantän som var blaut", men det var ju ingen 20-åring som sa det.

Anders sa...

Själv är jag stolt över att ha fått bidra med några ord till kompletteringen av den stora ordboken som din folkskolekompis har skrivit. "Ackuschörska", bl a.

Det här är det enda lexikon som jag vet som man kan läsa från pärm till pärm och skratta nästan hela tiden.

Många av orden är yrkesrelaterade, handlar om arbete i skogen resp i hemmet. Mycket få ord berör ämnen som kärlek och ömhet. :-)

Gunnel sa...

Anders: Ackuschörska trodde jag var ren gammalsvenska. En sån kunde man behöva när "man var på smällen."

Det där med känslor var nog inte något som avhandlades i större utsträckning i våra trakter. Ordet kärlek finns nog inte på bondska.

Anders sa...

"Ackuschörska" härstammar troligvis från franska språket. Mycket av bondskan kommer förmodligen just från "gammalsvenskan".

Unknown sa...

Vad heter den boken?

Anders sa...

Ordboken består av 2 delar, A-L och M-Ö och heter "MALÅMÅLET - En nordvästerbottnisk dialekt". Han har också skrivit "Nallta wårtt brano kort", korta och målande sann(?)skildringar från Malåtrakten.