lördag 25 januari 2014

Bojkott eller inte bojkott


I den lilla ankdammen pågår ständiga stridigheter. Nu har Max hamburgerkedjas ledning skickat brev till sina anställda, där de berättat om de försämringar det kan bli för företaget om vi får en ny regering vid årets val.

Genast bildades grupper på facebook som ropade på bojkott och i tidningarna uttalade sig den ene efter den andre om var de i fortsättningen skulle äta sina hamburgare.


Jag har också bojkottat i mina dar. När man blir ilsken på något kan bojkotta det man retar sig på. Jag åt inte Magnum under flera år bara för att reklamen var så urusel. Jag bojkottar klädkedjor med fånig och förnedrande reklam, krämer som lovar rynkfrihet och naturligtvis VitaePro.

Bojkott är någonting man tar till för att själv må bra. Den eller de som drabbas av ens ilska märker det knappast. "Max-skandalen" är över om några dagar, då vi fått något annat att förfäras över och kanske vill  bojkotta.


Men protest och bojkott kan ha effekt. När fransmännen provsprängde bomber på Moruroa-atollerna protesterade omvärlden så häftigt att Frankrike upphörde med sina dårskaper. Att jag minns just den protesten beror på att några av mina släktingar bojkottade franskt vin under flera år, och se, det hjälpte!

Trevlig helg!

4 kommentarer:

Annica sa...

Undrar om min livslånga bojkott av alkoholhaltiga drycker, tobak och kaffe åstadkommit något bra? Ja, annat än för min hälsa (hm...) och ekonomi (hm...) då förstås. ;)

Gunnel sa...

Annica: Företagen bryr sig inte om din bojkott. Både Systemet och Tobaksmonopolet (heter det så idag) varnar för sina produkter och är bara tacksamma mot alla som låter bli att frestas.

Anders sa...

Konsumentmakt! Jag tror att vi var ganska många som reagerade på samma sätt. Vi har en granne som fortfarande vägrar köpa franskt.

F ö är det inte svårt att steka korv, det svåra är att få loss dem. (fritt efter P Ramel, tror jag).

Gunnel sa...

Anders: Jag har varit på högmässan i dag och lärt mig att man ska förlåta allt. Ordet bojkott nämndes inte,