måndag 5 augusti 2013

Pappas läsplatta och min


Det är 100 år mellan föremålen på bilden. Pappas läsplatta är en griffeltavla som han använde varje dag under de sju terminer (3½ skolår) som han gick i folkskola.

Han blev skogsarbetare och småbonde, precis som de flesta i hans hemtrakter. Hans stora intresse för politik gjorde att han fick många politiska uppdrag och så småningom blev han kommunens "starke man." Han var en lågutbildad man som klarade sina åtaganden med hederlighet och sunt förnuft. Inga egenskaper som besvärar dagens politiker.

Det andra föremålet på bilden är min läsplatta. En leksak som jag ännu inte är helt klar över hur den fungerar men jag kan använda den till att spela Candy Crush, ett spel som lätt blir en mani och som inte kräver sunt förnuft.För den som är vilse finns hjälp att få.

Hej då!


8 kommentarer:

Annica sa...

Det har hänt mycket på hundra år. Våra far- och morföräldrar, ja även våra föräldrar, skulle ha svårt att förstå vårt IT-samhälle. T.o.m. vi som lever mitt uppe i det har ju problem emellanåt.

Hihi, vilken härlig bil(d): Lots följ mig. Jag kom att tänka på alla filmer där någon kastar sig in i en taxi och ropar: Följ efter den där bilen! (Alternativt: Follow that car!)
Här vet man precis vilken bil det gäller.

Gunnel sa...

Annica; Som den lydiga person man är uppfostrad till så följer man den som säger "Följ mig." Åtminstone gjorde vi det i måndags.

Den där texten används även av religiösa och politiska sekter. Då bör man helst kliva av och ta en annan väg.

Anders sa...

Visst borde lotsskylten vara skriven på flera språk? Jag har själv kört i länder där man inte förstått ett smack av vad som står på skyltarna. På engelska betyder t ex "lots" mängd, massa; lott, öde; del, andel; vinstlott; stycke, jordlott; inspelningsområde; parti, post.

Och var har vi minoritetsspråken?

Gunnel sa...

Anders: Vilket elände att man glömt minoritetsspråken. Tur att du uppmärksammat detta.

Yvonne sa...

Nog är det lite skillnad på plattorna.Men den gamla tjänade sitt syfte då.

Gunnel sa...

Yvonne: Jag skulle så gärna vilja veta hur plattorna ser ut om ytterligare 100 år.

Peter sa...

Om hundra år funkar griffeltavlan lika bra men samsungen är sen länge skrot. I Nanning 2005 slängde vi oss in i en taxi och jag fick till min stora förtjusning säga till chaffisen "Follow that car" vilket han gjorde till min förtjusning och cyklisternas fasa.

Gunnel sa...

Peter: Tror din spådom om griffeltavlan är rätt, men det är för trist att inte få veta vad som finns om 100 år. Om man trodde på reinkarnation skulle det kunna vara en tröst.