tisdag 13 november 2012

Farväl till datorn

 
Vår stationära dator är död. Vi kommer inte ut på nätet, hur mycket vi än svär och trycker på sladdar och kontakter. Man kanske inte kan kalla den heldöd, vi kan fortfarande använda den som skrivmaskin men vi når inte Internet.
 
Kunnig och trevlig ung man kommer och tittar på åbäket, datorn alltså, kollar och skruvar och talar ett språk som jag inte förstår. Jag säger "a-ha" ibland och försöker se intelligent ut men vet inte om jag lyckas lura honom. Den mesta informationen undgår nog även den äkte mannen, det kan jag se på frågetecknen som hopar sig ovanför hans huvud. Men vi förstår att reparatören tycker att vi ska skrota den gamla datorn.
 
Elgiganten nästa! Trevlig och kunnig ung man talar det främmande språket, men tillägger på svenska att om vi köper en ny dator och lägger till en tusenlapp så programmerar Elgiganten den nya datorn så att den är klar för omedelbar användning.
 
Onsdag eftermiddag hämtar vi vår nya maskin och allt är lugnt och fridfullt till nästa gång det uppstår problem.
 
Hej!

12 kommentarer:

Yvonne sa...

Grattis!Jag köpte ny 2008.Nu tycker jag att den börjar bli seeeg trots att jag rensar den regelbundet.Nädå ingen ny blir det än,den duger ett tag till.

Annica sa...

Grattis till den nya "familjemedlemmen"! Det är alltid kul med en ny och snabbare dator. Tro mig, jag vet... 😄

Det sägs att datorer och många andra apparater är programmerade att lägga av efter en viss tid. I ett TV-program visades en skrivare som var kodad att strejka efter ett visst antal utskrifter. Koden togs bort och skrivaren fungerade igen.
Det är företagens sätt att få oss att handla nya grejer medan världens naturresurser sinar och miljön tar stryk.
Man önskar att man var tekniskt kunnig och kunde fixa till alla sina grejer själv. Och vilka pengar man skulle spara! Men då blev det ännu fler varsel och arbetslösa. Ett olösligt problem.

Gunnel sa...

Yvonne: Den gamla datorn var från 2007 och började sega allt mer. Det hjälper inte att städa.

Annica: Jag tror att du har alldeles rätt när du påstår att våra apparater är programmerade för att gå sönder efter lämplig tid. Vi kan bara se glada ut och köpa nytt. Sådan är kapitalismen!

Anders sa...

Förra gången var det Willys, nu är det Elgiganten. Den här bloggen börjar ju mer och mer likna en reklampaus. Vad har du för sponsoravtal?

När jag skulle duscha av mig svetten efter hockeymatchen (som f ö AIK vann trots domarnas försök att hjälpa motståndarna) hittade jag Ken Folletts "Giganternas fall" i min kalsonglåda. Min fru hade lagt den där. Håller hon på att bli gaggig eller försöker hon säga mig något? Har inte vågat fråga.

Lennart sa...

Jag har sett nordnytt nu på morgonen. Dom intervjuade en luleåspelare som tyckte att fel lag gjorde sista målet. Vad har han för dator???, kanske expert.

Gunnel sa...

Anders: När jag köper en dator på Elgiganten är det inte reklam, det är bara fakta.

Man får vara glad åt det lilla, Anders. Att någon gång ha varit en gigant får man glädjas åt när den tiden är slut. Fint påpekat av frun.

Lennart: Det är alltid fel lag som gör mål när Luleå förlorar. Det tycker både Lulespelarna,jag och min äkta hälft.

Anders sa...

Puh! Mysteriet är löst. Min fru hade haft med sig "Giganternas fall" när hon fotbadade. När hon skulle stiga upp visade sig att min kalsonglåda var det enda ställe den rymdes eftersom det är en ganska tjock bok. Giganten är inte ifrågasatt!

Gunnel sa...

Anders: Kan det ändå inte tänkas vara en undermedveten symbolisk handling att placera boken just där? Vill ju inte göra dig orolig, men..........

Lennart sa...

När jag läser om Anders kalsonglådeproblem kommer jag av någon anledning att tänka på Sara Lidman, "man skall icke förhäva sig".

Anders sa...

Jag förhäver mig icke. Jag har råd att köpa tjocka böcker.

Peter sa...

Är inte giganternas fall den som handlar om Europa i 1900-talets början fram till första världskriget. Litegrann som Janne G:s Brobyggarna fast mycket bättre.

Anders sa...

Rätt Peter, förutom att "Giganternas fall" omfattar tiden t o m första världskrigets slut. Båda två är tjocka böcker som jag hade råd med utan att förhäva mig. Folletts är klart bättre än Janne G:s.