torsdag 22 november 2012

Dessa fruntimmer

 
Ur Norrbottenskuriren 1876.
 
En maskin att diska tallrikar är den senaste uppfinningen i Amerika. Amerikanarna uppfinna så mycket tvätt-, vrid-, stryk-, och symaskiner, att qvinnorna snart icke är värda 25 öre dussinet.
 

 
Ur Saxons levnadsskola 1911.
 
En dam får icke utan tvingade skäl gå fort på gatan. Det kvinnliga väsendets högsta charme är mjukhet och behag och kvinnans hela dräkt är lämpad för lugna rörelser. Vilket otrevligt intryck av manhaftighet ger ej den dam, som tar långa steg och slänger med armarne! Hon ska inte skrika och skratta bullersamt. Högljuddhet, skrattsalvor, slampiga rörelser osv ge anledning till misstydningar.
 

 
Tysk professor 1914.
 
Tankearbete kommer att leda till att kvinnan blir flintskallig, samtidigt som hennes ökade manlighet och förakt för skönhet gör att det växer hår i hennes ansikte. I framtiden kommer alltså kvinnorna att vara flintskalliga och ha långa mustascher och skägg som patriarker.
 
Slut på citaten. Vid en titt i spegeln kan jag konstatera att jag nog tänkt lite för mycket.
 
Hej!

4 kommentarer:

Annica sa...

Vi kvinnor har fått stå ut med mycket sedan Eva sakta skred genom Edens lustgård. Hennes fikonlövsdräkt var som gjord för lugna rörelser. Annars trillade den av.

Mina speglar tittar mig stint i ögonen och säger: "Du är en stor tänkare."

Gunnel sa...

Annica: Tur att det finns rosa och ljusblå rakapparater så att vi kan fjärma mustaschen på ett kvinnligt sätt.

Nahide sa...

Idag öppnade vi 60-årspresent nr 2, Amarone Classico 2008. Vinet var balanserat och välgjort med mjuka toner av russin, torkade plommon, svarta körsbär, läder och choklad. Syran var fräsch och strävheten mjuk. Helheten tät och balanserad. Till entrecote och Västerbottensostgratinerad mandelpotatis passade den perfekt!

Andra hälften av flaskan ska vi prova till lammentrecote imorgon.

Gunnel sa...

Nahide: Låter underbart gott! Men inget låter så gott som Västerbottensostgratinerad mandelpotatis. Rena gourmetmiddagen.