tisdag 11 september 2012

Leva över sina tillgångar

 
Hur kan någon vilja ställa upp i TV-program som Lyxfällan och berätta för hela svenska folket om sin urgröpta ekonomi, sina korkade prioriteringar, sina coca-cola och kakaoberoenden och sina galna shoppingvanor. De medverkande är alltid lika förvånade när sedeltavlan visar att de lever över sina tillgångar med upp till 20.000 kronor per månad.
 

Ett fall för Lyxfällan
 
Men när jag själv var i 18-årsåldern var mitt ekonomiska förnuft inte så välutvecklat. Någon hade övertalat mig att köpa "Musikens värld" i läderband som skulle avbetalas med 15 kronor i månaden. En dörrnasare hade lurat mig att köpa en usel symaskin av okänt märke, även den på avbetalning. Med min lön på 600 kronor i månaden skulle jag också betala mat, hyra, kläder och uteliv. Pengarna räckte naturligtvis inte och hur jag överlevde till nästa lön, kommer jag inte ihåg. Det var kanske den goda modern som kom till undsättning på det sätt som goda mödrar alltid gör.
 

 

 
 
Men då för länge sedan fanns varken kreditkort eller SMS-lån och den oekonomiska bruden blev vuxen och lärde sig leva efter sina tillgångar. Därför kan hon idag sitta och förfasa sig över de arma själar som inte förstår att de inte kan ge ut mer än de får in.
 
Godkväll!

9 kommentarer:

Yvonne sa...

Smslånen är ett otyg som borde förbjudas!

Helena Högberg sa...

Jag håller med Yvonne.
Det blev ett bokband (hette det Barnens Bästa månntro?)av en dörrförsäljare för mig också i unga år när barnen var riktigt små. Det skulle innehålla så mycket bra, jag tror inte att de någonsin tittade i dem, de blev bara dyra dammsamlare. Fast man lär ju av sina misstag, dörrknackare får "foten" av mig idag :)

Gunnel sa...

Yvonne´: Håller med dig. SMS-lån är ett otyg och borde förbjudas.

Helena: Turligt nog är det inte så ofta man får besök av dörrknackare numera, men idag skulle de inte få mig till att köpa.

Jag undrar just var min "Musikens värld" tog vägen. Jag har kanske gett bort den. Den är inte saknad i alla fall.

Anders sa...

Redan Dickens var medveten om de ekonomiska realiteterna. I "David Copperfield" ber Micawber i gäldstugan gråtande David taga varning av hans öde: "Om en person har 20 pund om året och ger ut 19 pund 19 shillings och 11 pence kan han känna sig lycklig. Men om han ger ut 20 pund och 1 penny har han kommit på det sluttande planet".

Gunnel sa...

Anders: Bra skrivet av Dickens. Men nu i SMS-lånens tid så sluttar planet mycket snabbare än på de gamles tid.

Annica sa...

Man undrar hur det går för de slösaktiga med strutsmentalitet efter att TV-kamerorna släckts. Har de verkligen lärt sig något? Man hoppas det.

Håller med om att SMS-lån borde förbjudas. Och alla långivare skulle också tas i örat; aldrig låna ut pengar till redan skuldsatta. Det bör ALLTID ske en kreditprövning. Dessutom kanske samhället skulle "slå till" snabbare – folks oansvariga spenderande borde stoppas mycket tidigare.


Gunnel sa...

Annica: Man undrar alltid hur det går efteråt. Man borde följa upp efter ett år ungefär och se om de orkat följa den strikta livsföring som de tvingas till för att komma på fötter igen.Lasse sa...

Musikens värld står faktiskt i min bokhylla och har gjort så ett antal år. Vad blir jag skyldig?

Gunnel sa...

Lasse: Som betalning får du visa vad du lärt dig av boken. Det kan kanske bli förhör på vad du kan om Beethoven och de andra grabbarna.