måndag 2 april 2012

Att räkna konsumkvitton


"Det var bättre förr" avslutar brodern och jag vårt samtal. Vi är kvar i kassettåldern och minns med nostalgi den goda tid när vi räknade våra konsumkvitton.

De som handlade på Konsum  hade en speciell låda eller box där alla kvitton sparades. Någon lämplig dag i januari plockade man fram samtliga kvitton och räknade samman totalbeloppet från året innan. Då fanns både ettöringar, tvåöringar och femöringar och belopp som 15:76 och 63:78 adderades under svett och stånk. Kvittohögen sattes i en påse, totalbeloppet skrevs ner och alltsammans lämnades in på Konsum.

Så småningom fick man lön för mödan. Någon eller några procent av det totala beloppet betalades ut till kunden, som då kunde unna sig något extra. De kronor man fick kändes som en gåva.

Konsumkvittot som gav återbäring till kunden försvann någon gång på 80-talet och det kändes som ett svek av kooperationen och  därför blev vi otrogna och började handla på ICA.Trevlig påskvecka!

10 kommentarer:

Yvonne sa...

Ja tänk hur det kunde vara!Hade nästan glömt det,men det var en stor ära att få räkna dessa.Några kronor och ören blev det ju att "festa"upp!

Annica sa...

Min familj bodde bara några meter från den lokala ICA-affären så det blev få besök hos kooperationen. Inga kvitton att räkna och ingen återbäring att hämta, vad jag vet. Men ICA-handlaren med fru var trevliga människor som gav personlig och bra service.

Var det något som de inte hade hemma så var det bara att beställa... och vips!... så fanns det att köpa i deras lilla butik. Och fick man främmande och hade glömt att köpa socker (ett vitt medel man använde till kaffet på den tiden), så var man välkommen att ringa ICA-familjen även om klockan var över 18. De sprang bara en trappa ner till affären och öppnade bakdörren för någon från den glömska grannfamiljen. Det var inte ofta min familj besvärade handlaren efter stängningsdags, men vi VISSTE att det var helt okay - OM det var kris.
Det VAR bättre förr!

Jag kan verkligen sakna den lilla personliga ICA-butiken och dess service.

Gunnel sa...

Yvonne: Jag trodde att man fick tillbaka 3% men på nätet hade någon skrivit att det var bara 1%.

Annica: Då har du missat något roligt. Du skulle älskat att sitta och addera. Men ni hade en otroligt serviceinriktad ICA-handlare.

Javisst var det bättre förr!

Anders sa...

Jag tror att återbäringen varierade beroende på det ekonomiska utfallet för den förening man var medlem i. Olika från år till år alltså. Men jag kan ha fel...

Yvonne sa...

Jag tror att det stämmer Anders!

Gunnel sa...

Anders och Yvonne: Ni har nog rätt, men från allra första början tror jag att det var 3% för att sen sjunka och sjunka till dess det inte var lönt att räkna sina kvitton längre.

Peter sa...

Handlar man för 50 000:- på Ica får man en femhundring för besväret. Man behöver i och för sig inte räkna kvitton, men inte får man mycket för att man handlar.

Fadern sa...

Handla på Coop så får du högre återbäring.

Lennart sa...

I denna avlägsna småbutik får vi mellan 4-5 % återbäring. Konsum Nord heter vi.
Sen ser jag på TV att Luleå går längre i korgboll än i hockey.
Alltid något!

Gunnel sa...

Peter: Enligt Lennart är det mycket bättre återbäring på Konum.

Lennart: Baskettjejerna är i final och det är alldeles lysande och gubben och jag tänker faktiskt gå och titta på en match. Basketgossarna är också duktiga men har ännu bara nått semi.