onsdag 8 februari 2012

Arbete i evighet

På väg till jobbet

Vår statsminister föreslår att vi i framtiden borde jobba lite längre, kanske ända till 75 års ålder. Vi "panchisar" är tärande och lever för länge. Risken finns att vi kan bli 100 år och då blir det synd om statskassan.
Det är givet att man kan jobba till dess man är 75 år om man är en forskare som går fram och tillbaka mellan skrivbordsstolen och labbet, eller advokat som Silbersky, som nog redan är 75, eller en läkare som bara ger kloka råd och inte längre opererar med "skakkerhanden." Men den som jobbar med tunga lyft, i hemtjänsten, på lasarett eller i tung industri är nog inte särskilt entusiastisk inför statsministerns förslag.


Sen kan man fråga sig var jobben finns, som ska räcka till både unga och gamla. Men det är en helt annan sak som naturligtvis våra kloka makthavare löser på sitt vanliga geniala sätt.

Godafton!

4 kommentarer:

Annica sa...

Vojne, vojne! Nu tappar Fredrik & Co väljare. Åtminstone de som har tänkt leva länge. De går snabbt över till Stefan & Co. Tills det blocket säger något som inte Svensson gillar.

Vi blir bara äldre och äldre, men egentligen har vi inte råd med det. Fredrik belyste problemet och tyckte att det bör diskuteras hur vi ska klara pensionerna i framtiden. Blir det månne ättestupan?

Anders sa...

"Fåfäng gå lärer mycket ont" sa mamma Jenny på sin tid om ungdomen (och då i synnerhet om brorsan och mig kanske). Och hon hade rätt. Det viktigaste för framtiden är inte att 70-åringar har jobb. Det viktigaste är att ungdomar har fullvärdiga jobb, både för deras egen och för samhällets skull.

Det skulle politikerna satsa mer på.

Helena Högberg sa...

Jag tror han menar att bäst är det om man jobbar så länge man lever,oavsett om man orkar eller inte, helst dör stående på jobbet, det bir så mycket billigare då

Gunnel sa...

Annica: Jo du, folk har reagerat. De flesta ser fram emot det lugna livet efter 65.

Anders: Så sa nog mor till mig också och hoppades det skulle bli nå´t av mig. Visst är det de unga som ska ha jobb.

Helena: Idealmänniskan för staten är väl han/hon som går hem från jobbet efter avtackningen vid 65 år och sen lägger sig ner och dör.