lördag 1 juni 2024

Visste inte vad hon skulle skriva


"Rulle Grönmossa visstade inte vad han skulle säga. Då sade han..."
Ordet "visstade" kommer från bror Lennart när han var ett litet barn och själv läste ur sin sagobok. Det har gått över 70 år sedan dess men den meningen glömmer jag aldrig. Jag som glömt vad jag gjorde igår.



Bloggerskan "visstade" inte heller vad hon skulle skriva om, men fortsätter på ämnet Gültzauudden, platsen som i går fick kändisstatus. Mikael Persbrandt var i Luleå och badade näck på klipporna enligt Kuriren. Persbrandt, Lena Endre och någon fler är på turné för att spela i "Dödsdansen" på Norrbottensteatern och då passade den berömde på att bada i vattnet som nyss var is. Friskt, enligt honom.



Själv har jag namnsdag idag och det borde firas. Kanske blir det en tur till apoteket för att köpa blåbärspiller. Tabletten ska vara så bra för synen bland annat. Jag bestämde mig för många år sedan att tro på pillren och har köpt dem sen dess. Om de har någon som helst verkan vet jag inte, men de är dyrköpta. Precis som så mycket annat vi "luras" att tro på. Irriterar mig ofta på reklamen för Vitae-Pro där kända och okända berättar om hur fantastiskt deras liv blivit med den undergörande tabletten. Det kan inte Stig Strand och hans kompisar veta, livet hade kanske varit lika underbart utan pillret.

Har klippt mig den här veckan och Linneas ord får bli slutkläm.

Linnea 4 år säger till sin mamma:
"Är farmor en pojke?"
"Nej, varför tror du det?"
"Hon har ju så kort hår."

 

20 kommentarer:

Monica sa...

Låter som en bra namnsdagspresent visserligen dyr men jag tror på dem, köper enbart Blue Eye och synen har inte förändrats ett dugg till det sämre på minst tio år. Har bara läsglasögon, på långt håll och bio m m ser jag perfekt utan någon "hjälp" och då tror vänner jag fantiserar haha men läser för dem då på vägskyltar som de knappt ser med sina progressiva.
Persbrandt är fortfarande väldigt snygg och här har det stått om annat än bad men är väl mest strunt man tror måste skrivas. Tror Lena E hade koll på honom. Nu är Persbrandts herrgård/slott ute till försäljning, något så otroligt vackert och vi promenerat på utflykter i omgivningarna som är otroligt vackra. Finns så mycket trevligt med vatten, caféer och underbar natur och kultur. De har två tonårspojkar och en yngre men kanske för mycket jobb och ansvar att ha stora barn som ska hämtas sena kvällar ut till detta. De haft mycket hjälp av Persbrandts mamma men hon blir ju äldre också. Och dessa vackra hästar de har, innan herrgården var de inhyrda nära oss och Sanna var nästan dagligen här.

Elisabet. sa...

Här en till som är döless på Vitae-Pro-annonserna och blev så besviken när t.om Ingemar S uppenbarade sig där. Men än värre är ju Yes-reklamen.
Grattis på namnsdagen! Om jag inte hette Elisabet, skulle jag ha velat heta Gunnel. Det låter så snällt.

Nahide sa...

Rulle Grönmossa som inte visstade vad han skulle säga har varit en långkörare även hos oss. Jag har fortfarande det i min dagliga vokabulär. Ett underbart ord, tycker jag.

Grattis på namnsdagen. Det är klart att den ska firas. När du är på väg till Apoteket, gå förbi en café och köp några goda bakelser till eftermiddagskaffet, vet jag! Jag sitter här hemma, mumsar på en wienerbröd och höjer min kaffekopp till din ära.

Gunnel sa...

Monica: Vad skönt att ha så väl fungerande syn. Då gör du klokt i att fortsätta med dina Blue Eye.

Gunnel sa...

Elisabet: Tack! När jag var i USA tyckte Nisses släkt att mitt namn lät krigiskt. "Gun" någonting man skjuter med.

Gunnel sa...

Nahide: Tack! Det blev sol, jordgubbar och glass och lite allsång i stadsparken.
"Visstade" hör alltid ihop med Lennart, vet inte om han kommer ihåg det själv men jag antar att vi påmint honom om hans sagoberättelse ett antal gånger.

Annica sa...

Grattis på namnsdagen! Du är ljuset i vår tunnel, Gunnel! :)
Vi är många som inte visstade vad vi skulle säga. Eller skriva.
Rulle Grönmossa låter så gulligt. Får mig att med värme minnas Nicke Lilltroll som filosoferande i radion för länge sedan (1957-1965 enligt Wikipedia). Lennart kanske kan ta upp berättandet om Rulle. ;)

Gunnel sa...

Annica: Vet inte riktigt vad brorsan läser numera men Rulle Grönmossa är nog passé. Han måste ha varit årsbarn med Volvo på något sätt för alla pojkar födda samma år som han fick en sagobok som hette "Lille prins Volvo." Den minns jag inga citat ifrån.

Nahide sa...

Nog är inte Lennart purung längre, men kan han verkligen vara årsbarn med Volvo? Enligt Wikipedia är företaget grundat 1915 och första bilen rullade i 1927 (säger besserwissern)!

Gunnel sa...

Fel av mig. Inte årsbarn med Volvo men förmodligen årsbarn med någon spännande PV-variant. Alla flickor födda samma år som Lennart fick också en sagobok av Volvo men den hade ett annat namn.

Gunnel sa...

Nahide: Flickornas bok hette "Ville Volvo vinner världen och prinsessan."

Bert Bodin sa...

Jag undrar bara: Var hittade Persbrant klippor?

Och jag visstade heller inte vad jag skulle skriva om igår.

Lennart sa...

Jag har försökt men kommer inte ihåg att jag skulle ha uttalat detta om Rulle Grönmossa.
Det är ändå roligt att jag tydligen sagt något som lever kvar. Beträffande volvo så fick man lära sig att det betydde, jag rullar.
Roligt att Gunnel och Nahide har bra minne. Skulle ha behövt fråga Anders om detta minne.

Gunnel sa...

Bert Bodin: Det undrar jag också.

Gunnel sa...

Lennart: Du är smått berömd för ditt "visstade." Åtminstone i familjen och Anders hade full koll. Men eftersom du antagligen bara var sex år och Anders fyra, så är det nog jag och vår mor som spridit Rulle Grönmossa-citatet. Var stolt!

Monica sa...

Ha sa väl bara att han badade näck men inte tillräckligt för journalisterna. De måste skriva om hotellparty sen också men som inte hade någon substans heller och nu spekuleras vilt om herrgårdsförsäljningen. Ja, han har väl vant sig.

Monica sa...

PS, jag tycker i alla fall det är lite kul att vi handlar i samma läckra godisaffär. Och lite annat läckert finns också. Hör hur barnen härjar med honom och roligast av allt att unga personalen, barn till ägarna, aldrig hört talas om honom.

Annica sa...

Jag har också undrat om klipporna.

Gunnel sa...

Monica: Så du och Persbrandt gillar godis.

Gunnel sa...

Annica: Badat näck bland klipporna sa Persbrandt enligt Kuriren.