tisdag 23 augusti 2022

"Vi for åt schtaan"


Han bakom ratten
är iskall och van
passerar rätt många
på vägen till "schtaan."

Men nu är vi framme
det går som en dröm
chauffören är skicklig
och vill ha beröm.

Och beröm ska han få. Statistik visar att de bästa bilförarna är 75 år. Men den som fyllt 85 är lika skicklig som en 35-åring. Detta även med hänsyn taget till att äldre kör mindre. Något att komma ihåg när anhöriga någon gång "hintat" om att "de gamla" borde ta bussen.




Skellefteå är allmänt känt som "schtaan." Dit åkte vi igår för att fira en svägerska som fyllde 70 år. Vi var fem personer som satt vid hennes köksbord och åt av en läcker smörgåstårta och pratade om allt som händer och sker. Eftersom vi var i batteriernas förlovade stad blev det mycket snack om de svajande priserna på el.



Min bror hade fått skriva om sitt el-avtal. Priset hade höjts med över 100 % och detta i en kommun i det elproducerande Lappland. Han och hustrun bor med syn- och hörselavstånd till en hoper vindsnurror. Vid viss vindriktning kan de tydligt höra elen "swoscha" förbi på sin väg mot utlandet. Vi lär ju vara Europas största el-exportörer just nu. Trots snacket om våra urusla ledningar för överföring av elen.

Så vände vi hemåt
i gammal Japan
som skränar och låter
som självaste Fan.

Men hjälpen är nära
om inget går fel
 vår kommande kärra
ska dragas med el.

(Förlåt svärandet men det måste ju rimma.)  

 

5 kommentarer:

Lennart sa...

Var får du allt ifrån. Det mesta kan man hålla med om men att eran lilla röda bil låter som hin håle tror jag inte chauffören håller med om. Dessutom är man ju inte äldre än man känner sig. Jag bryter bara ihop över parkeringsapparna i Luleå. Hos Nahide i staan var det ju gratis parkering. Vi kom också hem hela och rena fast jag har en äldre korean !

Nahide sa...

Vilken fin uppvaktning! Vilken god smörgåstårta! (Tack, Anita). Vilka ljuvliga flaskor till presenter! Och framförallt vilket sällskap med kloka, roliga samtal! Tack, allihopa.

Skönt att hemresan gick bra. Inte är det något fel på små japaner eller gamla koreaner; inte med sådan skickliga chaufförer bakom ratten. Släng dig i väggen, Tesla...

Gunnel sa...

Lennart: Lite överdrivet kanske, men verserna ska ju rimma och då får man tumma på verkligheten. Du är inte ensam om att hata parkeringsapparna. Ännu fler hatar att det inte finns parkeringar.

Nahide: Kul att få träffas och prata, det blir inte så ofta. Och praktiskt att fylla år under den varma årstiden när är vägarna fina och underlättar körningen för skickliga chaufförer.

Annica sa...

Gott nytt år — och decennium — till svägerskan!
Tryggt att åka med gamla, säkra och kloka chaufförer som kommit över "formel-ett-åldern". Men tyvärr finns de ju ändå många sådana efter vägarna och ibland är de dessutom påverkade av både alkohol och/eller knark. Man vet aldrig vilka man umgås med i trafiken.
När jag tog körkort fick jag ett bra råd av mina två storebröder: "Betrakta alla andra trafikanter som oberäkneliga korkskallar så klarar du dig bra." Och, hm ... ibland är man väl den där korkskallen själv. ;)


Gunnel sa...

Annica: Gott råd av dina bröder. Min karriär som chaufför tog slut samtidigt som vi flyttade till hyreshus. Det trånga garaget har alltför många stolpar som står i vägen. Vi har nyligen fått lacka om bilen. då en stolpe var alltför närgången.