måndag 4 juli 2022

En varm, vacker och sorglig dag

Barndomshem

I fredags tog vi farväl av min bror Anders vid en borgerlig begravning i Sunnanå gravkapell. En officiant läste Anders dikter och Nahides vackra hyllning till sin själsfrände. Mellan dikterna spelades min brors favoritmusik. Hela ceremonin var så fint arrangerad och avslutades med adagio ur Mozarts klarinettkonsert. Det hela var smärtsamt vackert.

Idag, då allt fler avstår medlemskap i svenska kyrkan blir andra typer av begravningar aktuella. Även de som inte är medlemmar betalar en viss begravningsavgift, vilket innebär att man får använda kyrkorummet även vid borgerliga begravningar, men de himmelska orden, psalmerna och de religiösa ritualerna är då borttagna.

Det är klokt av oss alla (även ni som är något yngre) att berätta för efterkommande hur man vill ha den sista resan. Den där utan pass och säkerhetskontroller och där man inte har någon koll på slutstationen.


Någon fyllde 60


En mycket glad Anders som lyckades brotta ner sin äldre bror, den blivande sheriffen i Arvidsjaur.


Och systern som trodde hon var snygg och ständigt stod framför spegeln.

 

6 kommentarer:

Annica sa...

Fint skrivet om vackert och värdigt avsked till Anders. Han är så saknad och lämnar massor av härliga minnen hos nära och kära. Jag är övertygad om att det numera är mycket humor, skratt och trevliga stunder på hans slutdestination.

Gunnel sa...

Annica: Det var ett mycket värdigt och vackert avsked av en mycket omtyckt och äskad person. Det skedde på sommarens allra varmaste dag. I motsats till mig gillade Anders 30-gradig värme. Verkligen hans väder, han borde fått vara med.

Elisabet. sa...

Så fint och ömsint skrivet!
Begravningar kan verkligen vara såååå fina och värdiga, särskilt om den speglar personligheten hos den som inte längre är med. Och fina bilder också. Lite gulnade. Och med mycket värme.

Gunnel sa...

Elisabet: Det känns bra när begravningen blir till ett fint minne. Beträffande gulnade kort så har vi en hel del där färgen nästan försvunnit. De svart-vita korten från länge sedan de håller i alla tider.

Anonym sa...

Vi bor grannar men hade inte möjlighet att vara med på begravningen. Fint att få del av den så här. Lis-Marie

Nahide sa...

Tack Lis-Marie för att du och Mats kom förbi och hälsat på mig. Och tack för minnesgåvan. Det betydde mycket.