måndag 27 december 2021

Sedlighetsdepartementet

Nu är glada julen slut, nu får man bli arg igen.

Tänk om vi i vårt land hade ett sedlighetsdepartement med enbart manliga ledamöter, vars viktigaste uppgift var att upprätthålla moralen, speciellt den kvinnliga.


Kvinna, så får du inte se ut.

Klädd i huckle, hijab eller liknande som skyler hår, hals och axlar kan vi ensamma eller i en väninnas sällskap få åka till Piteå eller som längst 7 mil hemifrån, vill vi åka längre måste vi ha en manlig släkting som sällskap. Moralen hos det kvinnliga könet försvagas helt klart med avståndet till hemmet.

Såpoperor med kvinnliga skådisar är farligt och olämpligt. Sedlighetsdepartementets medlemmar ska inom kort ha en diskussion om kvinnor överhuvudtaget har rätt till utbildning. I alla fall är samundervisning helt fördärvligt ur moralisk synpunkt.





Det här är verklighet i dagens Afghanistan och att läsa om eländet i dagens NSD gör mig bedrövad och ilsken. Förtryck och ofrihet i religionens namn är ett helvete både för män och kvinnor. Vi får tacka den fria världen för att vi slipper sedlighetsdepartement som tydligen bara har till uppgift att kontrollera och moralisera över sina medborgare.

 

10 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, det är helt enkelt bedrövligt hur kuvade många kvinnor är! Och i länder där dom TVINGAS bära heltäckande klädsel där enbart ögonen syns, så där så dom inte ska fresta männen .., HUR är dessa män funtade? Kan man verkligen inte behärska sina lustar vid åsynen av en kvinnas hud .., ben eller anklar eller i bikini?
Jag fattar det inte. Det gäller förstås även män i vårt land som våldtar kvinnor som är på väg hem från någon fest. Självbehärskning tycks ha varit en bristvara när det var dags för skapelsen av män.
Utanför affären där jag tidigare arbetat, finns en slags "pelare" och där har någon skrivit "killar tänker med k*ken". Handstilen tyder på att det är en yngre människa som hållit i den blå tuschpennan.
Ibland tänker jag samma sak, men byter ut killar mot män.

Gunnel sa...

Elisabet: Javisst är det obegripligt att "den så kallade synden" alltid är kvinnans fel. Hon har flirtat, klätt sig utmanande eller varit berusad. Det är ju en ursäkt för vissa män att "bära sig åt." Att kvinnor ska bära heltäckande är väl exempel på svartsjuka och äganderätt.

Redan Eva frestade ju Adam, så gamla bibliska skrifter har nog sin del i hur man betraktar kvinnan. Och i länder där kvinnor knappt får gå i skola är det långt till jämlikhet. Man "hurves."

Anders sa...

Eftersom jag tillhör det förfärliga mansgrissläktet vill jag inte lämna någon kommentar, men jag vill i a f meddela att jag läst det som skrivs.

Gunnel sa...

Anders: Du har läst det som skrivs och håller med till fullo. Jag känner dig och du hör till riddarna av manssläktet, kämparna för jämlikhet och frihet, de som är orsaken till att vi trots allt älskar er.

Annica sa...

Tack för alla upplysta, kloka och trevliga män som varken ser kvinnor som sexobjekt eller konkurrenter i något sammanhang. De som ser oss som människor, jämlika och värda respekt och frihet. T.ex. män som Anders.
Det som händer i Afghanistan, och på många andra ställen, är värre än värst. Man önskar att VARENDA flicka/kvinna där kunde fly landet och låta gubbmaffian sitta där med sin förnedrande kvinnosyn och sina vanvettiga förbud. Då skulle inte patriarkatet bli så långlivat; inte ens förlegade patriarkat överlever utan kvinnor.

Gunnel sa...

Annica: Utmärkt inlägg! Nu måste väl Anders förstå hur mycket vi gillar honom och hans gelikar. De jämställda männen som inte har några problem med sin manlighet.

Men blogginlägget gällde de andra herrarna. De som måste ha makt över sina kvinnor, vägrar låta flickor gå i skola och vill ha total makt över deras liv. Som inte vill förstå hur mycket bättre en värld kan bli om man låter män och kvinnor dela makten. Både i hemmet och i politiken.

Anders sa...

Piedestaltänkandet var ju mer förekommande förut. Ta t ex Martin Koch:

När vår Herre gör en flicka,
gör Han nog på samma vis,
först en vacker liten kropp, så mjuk och len.
Sedan tar Hans starkhets hand
från jord och himmel färg och ljus,
och Han blandar dem och skapar hennes själ.
Då står flickan där och lyser
bland de andra Herrans blomster klara,
kommen ur Guds egen hand
att vara oss till tröst -
Flicka! Blomma!
Var mitt hjärtas tröst!

Vilka avses med "oss till tröst"? Pojkarna, männen, människorna? Svaret ligger kanske bara hos den som läser dikten.

Gunnel sa...

Anders: Svaret finns inte hos mig i alla fall. Det måste bli en fri tolkning. Skön poesi och ordet piedestalstänkande passar bra till dikten. Själv har jag lite problem kring textrader som "när vår herre gör en flicka." Feministen i mig vaknar.

Bert Bodin sa...

Jag kan för mitt liv inte begripa hur de där talibanerna tänker (om de nu gör det). Är de rädda för något? Har de underutvecklat självförtroende, som gör att de måste skydda sig från kvinnorna. Är de rädda för att kvinnor ska vara "duktigare" än de själva är. Eller vad handlar det om?

Religion förgiftar.

Gunnel sa...

Bert: Det är omöjligt för oss att förstå hur de tänker. Bara så tragiskt att dessa talibaner tagit makten i landet och tvingar folk att leva under deras gamla religiösa lagar.