söndag 15 mars 2020

Litet virus


Det här är en gammal gulnad bild från Dagens Nyheter 1963. Någonstans i mitten på den långa kön står jag och väntar på min tur att bli vaccinerad mot smittkoppor. En sjöman hade kommit hem till Sverige och insjuknat i kopporna. Han bodde i Nybohov, det bostadsområde där jag hade min arbetsplats.

27 personer insjuknade, varav 4 avled. Man lyckades spåra de personer som sjömannen varit i kontakt med. Smittkoppor är idag en helt utrotad sjukdom.


Spanska sjukan härjade över hela världen 1918 och dödade miljontals människor. Hos min svärmor Violas familj härjade sjukdomen och lillasyster Eleonora 1 år dog.


Litet virus däckar en hel värld. Facit av coronans härjningar får vi så småningom, men just nu lägger den en lätt sordin över vår vardag. Vi ska ha respekt för viruset, lyssna till "de kloke" och lyda deras råd. En del människor har blivit galna och hamstrar hysteriskt och de allra sämsta exemplaren av människosläktet har redan börjat sälja sina hamstrade toapapper till överpriset. 

Världen är precis lika galen som den alltid varit.5 kommentarer:

Annica sa...

Och tyvärr kommer världen att bli ännu galnare; när kriser kommer så tenderar folk att endera bli oslagbara ego-mästare eller också snälla och hjälpsamma medmänniskor. Det är ju inte bara toapapper man köpt och sedan sålt dyrt. Även skyddsmasker har hamstrats och lagts ut till försäljning. Vi kommer att få se många fler exempel på detta, var så säker.
Hörde just på radion ett meddelande, både på svenska och engelska, från Folkhälsomyndigheten om hur vi ska leva och sköta oss. Det är första gången jag hör något sådant; vi är verkligen mitt i en kris.
En anna sak som jag märkt är att det är mycket mindre folk ute och även trafiken har minskat. Det är som att Sverige håller andan. Ja, hela världen är i slow motion.
Var rädda om er!

Anders sa...

Das problem ist gelöst! Såg denna annons på FB: "Rengör virus effektivt hemma och på kontoret med en Clean Air AOP luftrenare. Rengör till och med 99% av virus, bakterier och mögel ur luften och ytorna inomhus. Begränsat parti och stor efterfrågan nu pga Corona pandemin.
Nu för 5190,-SEK"

Så enkelt! 99%! Går folk på sånt här? Suck...

Gunnel sa...

Annica: I vår galna värld klarar vi bara en sak åt gången. Coronaviruset tar all vår uppmärksamhet. Medger att jag tänker mycket på vad som kan hända och medger också att jag vill ha rejält med toapapper hemma. Vi som en gång i världen använde Wiskadahls priskurant på utedasset vet att dagens toapapper är behagligare.

Anders: Det finns alltid de som passar på att göra pengar på tragedier. Helt sjukt! Fattar inte vad de har i skallen. Det finns godhjärtade människor som vill hjälpa till med att handla åt oss gamlingar men samtidigt dyker den "lede fan" upp som bara vill ha kort och kod. Må ingen köpa den undergörande Clean Air AOP.

Lennart sa...

Nu ska vi 70+ inte gå ut längre. En höjdare med så fin titel att jag inte ens vågar stava den tyckte att gamla kunde köpa hem varor via internet. Han har nog aldrig besökt Malå eller Pajala.

Gunnel sa...

Lennart. Nej, en del har ingen aning om att det finns ett Malå och ett Pajala och liknande orter. Ganska oförskämt egentligen. Allting utgår från hur det funkar i stan. Upp till protest!