lördag 21 mars 2020

Bästa syster i öster


Finland har Nordens klokaste och mest framsynta politiker. De använder sunt förnuft och har fortfarande beredskapslager för mat och mediciner. Dessa lager ska räcka i tre till tio månader om landet blir isolerat. Även olja och reservdelar till jordbruket finns i beredskapslagren. Finland är självförsörjande på livsmedel till 80 procent.

Konstutställning 2013

I Sverige började man montera ner beredskapslagren 2002. Nu ekar det tomt mellan väggarna i bergrummen. Vi är självförsörjande på livsmedel till 50 procent. Våra politiker råder oss att ha ett veckolager av Bullens pilsnerkorv, några batterier och toapapper hemma. Då kan vi överleva ett litet längre strömavbrott. Farligare än så blir det inte. Vi bor ju i trygga Sverige.


Det är bara 11 mil till landet som har de duktigaste eleverna och de skickligaste arkitekterna. Om bara gränserna vore öppna och det finska folket hade ett mera begripligt språk kanske det vore läge för en flytt. Finland saknar ingenting utom kung och drottning. Det är deras enda brist.

4 kommentarer:

Anders sa...

Förutom de duktigaste eleverna och de skickligaste arkitekterna har de också en uppsjö av världsledande dirigenter och rally- resp formel 1-förare. Finns säkert fler områden. Hatten av!

Gunnel sa...

Anders: Det finska glaset är världsberömt och finnarna lär vara det lyckligaste folket i världen. Bara positivt om grannarna. Men bastu är något som jag kan vara utan.

Annica sa...

Finland har varit med om mycket mer elände än Sverige och det har gjort det finska folket tufft, och gett insikten att NÄR som helst kan VAD som helst hända. Mycket smart. Vi bortskämda svenskar har mycket att lära av vår kloka syster i öster. Jag har ju turen att ha en mycket vis svägerska från det förutseende grannlandet.

Du glömde att vi även ska ha en liten vattenreserv, förutom Bullens korvkonserv. I värsta fall kan vi ju dricka korvspadet men det är salt så då behöver vi ännu mer vatten. ;)

Gunnel sa...

Annica: Jag har en sonhustru vars föräldrar kom från Finland. Mamman var ett så kallat krigsbarn som kom till Sverige som liten. En del gamla finländare minns kriget och det gör dem lite klokare och mer medvetna om att det ska finnas en beredskap.

Jag glömde ju vattnet. Klart att vi ska ha en tillbringare i kylskåpet vid kris. Eller på diskbänken om vi skulle få strömavbrott. Men att vi skulle få problem med vattentillgång i Sverige näää…… det är inte möjligt.