onsdag 22 januari 2020

Fotografen


På den här bilden är jag 3 år gammal. Iklädd tjusig sammetsklänning och med lånad docka. Föräldrarna hade tagit sin dotter till Malå för att hon skulle förevigas av fotograf Burvall.


Några år senare. Min kusin Gerd och jag i våra fina examensklänningar med samma mönster i rosa och svart. Gerd var 8, jag var 9 år och vi tog bussen till Malå för att fotografera oss hos fotograf Burvall. Gerd hade lockar från flätorna, jag hade använt locktången.Året därpå. Föräldrarna tog sina ätteläggar till fotograf Burvall. Tyvärr är bilden beskuren och mina bröder, då ett och tre år har klippts bort och jag hittar tyvärr inte originalet.


Inte kan man bara klippa bort sina bröder. Det här bilderna är från en lycklig tid när de hittat sina respektive fruar. Bilden till höger är också från fotograf Burvall.

Bilderna av mig är tagna under 40-talet. Då var kameran ovanlig i hemmen. Bröllop, examensbilder, bilder från 50-årsdagen och alla andra tänkbara högtidsdagar tog man hos Burvalls foto i Malå. Svart-vita bilder som alltid håller färgen. Bilden av mig som treåring är inte i färg, den är kolorerad efteråt, "vette sjutton" hur det gick till. Idag är vi alla vår egen Burvall, men de foton vi åstadkommer har troligen  inte samma livslängd som de som kom från de gamla yrkesfotograferna.

3 kommentarer:

Anders sa...

Efter att ha letat ett dygn har vi äntligen hittat våra bröllopsbilder. De låg längst in i en låda i tvättstugan. Vi tyckte säkert att det var en bra plats när vi lade dem där. Fotografen var "Foto Pär" i Umeå. Tre små album med både svartvita- och färgbilder.

Annica sa...

Fotograf Burvall tog fina bilder. Men så hade han ju också söta motiv att plåta. Det är intressant och roligt med gamla foton. Det var snygga bilder med kvalitet. Och guld värda. Nuförti´n är det inflation i bilder.

Gunnel sa...

Anders: Sätt upp bröllopsfotot på hyllan i finrummet så du inte glömmer högtidsdagen. "Grannästpare" kan ju inte ligga i en låda i tvättstugan.

Annica: Nu finns det hur mycket bilder som helst. Alla är fotografer. Av min mor t ex född 1909 finns varken barn- eller ungdomsfoton. Man hade inte råd att köpa kort av fotografen.