tisdag 14 januari 2020

Det glada 20-talet


Det är gott att leva. Flunsan är på tillbakagång och staten höjer min lön med hela 300 kronor per månad. Kanske blir vårt 20-tal lika glatt som det var för 100 år sedan, då radio och grammofon gjorde intåg i stugorna och livet blev lusteligt att leva för människorna.


För 100 år sedan infördes alkoholransonering. Max 4 liter sprit per månad fick köpas av den som ägde motbok. Generöst, tycker jag, som tror att den som förbrukar 4 liter sprit per månad är kroniskt full.


Gifta kvinnor blev myndiga 1920 och slapp ha maken som förmyndare. "Äntligen", sa farmor 56 år och greppade plånboken. "Nu tjejer, ska vi fira!"

Adolf Hitler presenterade sitt Nationalsocialistiska arbetarpartis program.

Det var början till en katastrof, men det visste man inte då. Det glada 20-talet var bara i sin början och ingen kunde ana de katastrofer som skulle följa.

Nu skriver vi 2020 och vi har lärt av förra århundradets många misstag. Jovisst, har vi!?"

7 kommentarer:

Annica sa...

Hm ... tyvärr verkar vi INTE ta lärdom av tidigare misstag, vansinnigheter och katastrofer. Historien upprepar sig ideligen. Endera är vi otroligt dumma i huvudet och/eller också håller vi ständigt kvar hoppet om en bättre värld. Och den snälla, fredliga och osjälviska människan. Allt detta kan vi glömma. En utopi. :(

Gunnel sa...

Annica: Veckans dårar är väl de iranska missilansvariga. Ingen riktig koll där. Lite oväntat att de erkände fadäsen som tog en massa människors liv. Vi lär oss aldrig av historien, vi gör misstagen om och om igen. Får ändå hoppas att det finns en värld kvar för kommande generationer.

Anders sa...

Jag har lite svårt att vara optimist när var fjärde, femte svensk röstar på SD med tanke på deras nyssnazistiska bakgrund, behov att förbjuda tiggeri, prideflaggor m m och deras inställning till samer, invandrare och tornedalingar bl a. Hakkorset sticker fram tydligt ibland. Då blir det dags att påminna om Martin Niemöllers dikt från 40-talet:

”Först kom de för att hämta judarna,
men jag höjde inte min röst
för jag var inte jude.

Sedan kom de för att hämta kommunisterna
men jag höjde inte min röst
för jag var inte kommunist.

Sedan kom de för att hämta socialdemokraterna
men jag höjde inte min röst
för jag var inte socialdemokrat.

Sedan kom de för att hämta fackföreningsfolket
men jag höjde inte min röst
för jag tillhörde inte någon fackförening.

Sedan kom de för att hämta mig
och då fanns det ingen kvar
som kunde tala för mig.”

Gunnel sa...

Anders: Dikten säger allt. Vi accepterar mer och mer dumheter och till slut har det gått åt helsike för långt. Jag är lite mer optimist än du. Tror att väldigt många som röstar på SD inte alls bär på hat annat än mot politiker. Vill ge de ledande politikerna på moppo för att det inte lyssnar. S+Mp+L+C+ 73-punktsprogrammet är svårt att älska. Ingen annan konstellation är heller populär. Alltså protest och röst på SD, när man i själva verket längtar efter gammelsossarna. Vad tror du om det?

Lennart sa...

Instämmer med föregående talare !

Anders sa...

Klart att det rör sig om proteströster. Men situationen är ju lika obehaglig för det.

Ser att staten varit lite mer generös mot lillpojken än mot dig. Tänka sig att t o m myndigheterna vill skämma bort mig!

Gunnel sa...

Lennart: Tack för det!

Anders: Kunde man ge sig den på. Åt den som redan har skall mer varda givet. Eller hur var det nu han sa, den där himmelske fadern.