lördag 28 september 2019

När byråkrati vinner över empati


85-årig kvinna följer sin man till Sunderby sjukhus. Han ska på ett läkarbesök. Kvinnan går till matsalen där hon faller och bryter lårbenshalsen. Hon ligger där på golvet ett 50-tal meter från akuten. Hon krampar och har mycket ont. Personal på akutmottagningen säger att de inte har tillåtelse att lämna sin avdelning. Ambulans tillkallas från Boden, ca 2 mil från Sunderbyn för att hjälpa kvinnan. När den hjälpen kommer har hon legat på stengolvet i sjukhusets matsal i nästan en timme. Nu lägger man upp henne på en bår och rullar henne till akuten...........Nej, det gör man inte, så enkelt får det inte vara. Man lastar in henne i ambulansen och kör runt sjukhusbyggnaden till akutmottagningens entré. Patienten skall nämligen finnas i ambulansen för att kunna skrivas in i datorn. Regelverket är viktigt!


Vad säger då motparten? Jo, rutinerna skall ses över. Det har blivit fel och händelsen är rapporterad som en avvikelse.

Sens moral: Se till att du står på benen när du besöker Sunderby sjukhus!

3 kommentarer:

Annica sa...

Som vanligt överträffar verkligheten dikten. Detta är så vansinnigt bisarrt att man tror det är ett dumt skämt. Men nej då, det är helt sant. Man tar sig för pannan och undrar om världen kan bli så mycket galnare än så här.
Det är synd om människorna. Som Strindberg konstaterade för länge sedan. Han skulle bara ha vetat ...

Anders Hermansson sa...

Om man besöker min vårdcentral och AT-läkaren (som är från Syrien och inte vet hur man mäter tempen och p g a att han inte behärskar blodtrycksapparaten tror att man har 100/50), i vad som verkar som panik, skickar en till akuten där man får sitta i 6 timmar för att sedan få veta att man har normalt blodtryck och så småningom, svårt skitnödig, på medicinavdelningen får veta att man har rosfeber blir man inte så imponerad. Heller.

Gunnel sa...

Annica: Ja, det är nästan så man tror att det inte kan hända. Måste vara falskt. Men så är icke fallet. 85-åriga Tyra har dock klarat det hela ganska bra enligt maken. Men han är förb-d på hur hustrun blev behandlad.

Anders: Det låter helt vansinnigt. Det verkar vara dåligt med smidighet inom vården. AT-läkare måste ju få finnas men det är gamle husdoktorn man vill möta. Blev själv opererad av en AT-läkare för några år sedan för en finne i ryggen. Finne säger jag, men det hette något fint och latinskt. Lagom enkel operation för en nybörjare.