tisdag 7 maj 2019

Hemmafruar och rökning


50-talet var hemmafruarnas årtionde och deras främsta uppgift var att ta väl hand om barn och man i nu nämnd ordning. I Husmoderns köksalmanack från 1950 ges goda råd till den kvinna som vill behålla sitt jobb även när hon ingått äktenskap.

"En sjuksköterska behöver inte helt ge upp sitt yrke även om hon gifter sig. Med lite organisation kan hon hinna med "viss tjänstgöring" utan att för att den skull försumma man och barn."

Med "viss tjänstgöring" menas att hon kan jobba några nätter i månaden.


Boken ger även goda råd till gräsänklingar som själva måste laga sin middag.

"Ingen matlagning får ske hastigt eller med nervositet, och svär icke, ty maten är ömtålig och känslig som blommor. Den kan lätt ta en ond smak. Allt går igen. Rök en cigarett medan det puttrar och tänk på något roligt."

Bättre än cigarett

På 50-talet kunde vi röka en cigarett medan det puttrade på spisen, ty rökning var ofarligt och lite tufft. Vi rökare bolmade i bilen, inomhus, i matsalen, ja precis överallt. Någon gång i början på 80-talet sa en arbetskamrat till mig att ni rökare tar inga som helst hänsyn till oss som inte röker. Hennes ord fick mig faktiskt att tänka till och från och med den dagen har jag inte rökt en enda cigarett och hur någon idag vill röka är obegripligt. Idag 2019 är det både dyrt och farligt!

Godkväll!

6 kommentarer:

Anders sa...

I Samsun var det sällan mindre än 15 - 20 personer som käkade middag tillsammans. Maten lagades uteslutande av kvinnor. Jag minns särskilt en av dem, hon kedjerökte och askade aldrig av sin cigg, som ständigt dinglade i mungipan. Askpelaren var säkert 4 cm lång ibland, men p g a hennes totala avsaknad av nervositet ramlade den aldrig ner, vad jag såg i a f.

Gunnel sa...

Anders: Hon tog alltså en eller flera cigaretter medan det puttrade och maten blev god. Lugn och harmoni skapar god mat och långa askpelare.

Annica sa...

Den mat jag lagat genom åren har antagligen aldrig smakat bra ...

Gunnel sa...

Annica: Tror inte att jag någonsin rökt medan det puttrat. Kanske därför maten aldrig nått några kulinariska höjder. Den mat jag ätit som dig har alltid smakat bra så att röka medan det puttrar gällde nog bara gräsänklingar.

Anders sa...

Gunnel: När jag läser den sista meningen ovan tror i a f jag att du rökt på.

Gunnel sa...

Anders: Ha-ha! Håller med!