tisdag 22 maj 2018

Äntligen fick farmor en röst

Scillor bland vissna löv

För exakt 100 år sedan beslutade riksdagen att alla medborgare, män som kvinnor, skulle få allmän rösträtt.

1918 var min farmor 54 år. Äntligen ansågs hon mogen nog att få rösta i allmänna val, hon som inte ens kunnat ge en röst till sin egen bror och hans parti om hon nu hade önskat det. Redan 1911 hade brodern Frans Oskar Mörtsell blivit riksdagsledamot i 2:a kammaren. Han tillhörde nationella framstegspartiet, som sedermera blev lantmanna- och borgarpartiet, allt detta enligt Wikipedia.


Hur en fattigson från Mörttjärn kunde bli riksdagsman förtäljer inte Wikipedia, men intresset för politik låg i släkten. Redan 1879 hade farmors farbror Johannes Mörtsell blivit riksdagsman. En son av de stora skogarna som getts möjlighet till studier och som arbetat som folkskollärare och präst.


Vid 1921 års val fick farmor rösta  för första gången. Äntligen var hon mogen att ge en röst, men för säkerhets skull fanns bara manliga namn på valsedlarna. Fruntimmer kunde inte styra ett land, de hade en alltför begränsad horisont för att kunna ansvara för konungariket Sverige.

Så lät det då!

Tjingeling!

9 kommentarer:

Anders sa...

Vad är det du säger? Har fruntimmer rösträtt?

Är det en scilla på första bilden? Lite orolig över blomvalet.

Gunnel sa...

Anders: Ja, vi har rösträtt och vi får bli präster. Men vad vi fick vänta.

Har aldrig tänkt tanken att en blomma ska symbolisera något annat än sig själv och sin formidabla skönhet. Hur många rosor har jag inte haft på bloggen utan att tänka på S. Hur många blommande blåsippor har jag inte sett på Facebook utan att de som publicerat bilderna haft en tanke på SD. Blommor är opolitiska Anders.

Annica sa...

Vilka fantastiskt duktiga människor du har i din släkt! Jag är imponerad!

Härmed paxar jag löjtnantshjärtat som symbol för mitt nystartade parti, De Dödliga (DD). Det partinamnet behöver ju något vackert i logon. Och som enda parti någonsin bör det få en förkrossande majoritet i riket, si-så-där 100%.

Gunnel sa...

Annica: Jag är grymt imponerad över tidigare generationer i min släkt. Numera är vi som alla andra.

Gillar verkligen ditt parti och anmäler mig genast som medlem. Antagligen behöver man inte ens anmäla sig, man är ansluten direkt, vare sig man vill eller inte. Det blir Almedalen i sommar om vi nu lever så länge.

Anders sa...

Gunnel och Annica: Och jag som trodde att ni skulle ha kaktus som symbol!

Gunnel sa...

Anders: Kaktus är helt rätt för mig. "Med taggarna utåt" skulle bli min slogan. Tror dock inte att ledaren av DD skulle acceptera något annat än löjtnantshjärtan. Det finns risk för partisplittring i frågan.

Annica sa...

Gunnel och Anders, när jag tänker efter så borde kanske DD-partiet ha en vacker krans med vita kallor/liljor i logon. Om man nu ska följa partiets "tema" till fullo.

Gunnel sa...

Annica: Då är vi klara med symbolen. Nu gäller det bara att hitta en bra slogan. "Lika för all" är ju redan upptaget så jag föreslår: "Blå, liksom röd, du går mot din död."

Anders sa...

Ett annat förslag: "Popsnören kommer och går, Bert Karlsson består". (Han är ju, liksom ni två, politiker numera).