söndag 15 april 2018

Knytblusens återkomst


En tjuvknäppt bild av en rörig diskbänk och en kvinna som diskar. En förfärlig bild. I normala fall skulle den inte visas på bloggen, men det är den enda bild jag hittar där jag bär en knytblus. Förmodligen den enda jag ägt i hela mitt långa liv.


Knytblusen har blivit aktuell igen. Den här gången som protest mot Svenska Akademien, vars medlemmar visat sig vara en samling sandlådeungar. I Akademiens stadgar framgår att man ska vara 18 (aderton) ledamöter och arbeta med svenska språkets renhet, styrka och höghet. Valspråket är "snille och smak."


Citerar Katarina Wennström i Expressen om ursprunget till det senaste bråket:

"En man som utnämnt sig själv som den 19:e ledamoten misstänks för sexuella trakasserier och övergrepp, omvittnade av många och under många år. Tre män har varit ständiga sekreterare i Akademien och gjorts uppmärksamma på detta, men ej reagerat.

Sen när en kvinna som varken misstänks för jäv, läckor eller att skydda brottslingar försöker bringa reda i denna härva så får hon gå, plus ytterligare en kvinna som tydligen har ansvar för var hennes mans tunga, händer och kön har befunnit sig."


Av de aderton är nu bara "elvderton" kvar. Det påminner om tevesåpor där man röstar ut varandra till dess bara segraren är kvar. I den här omskrivna såpan blir det Horace, sandlådans kung, han sitter alltid säkert.

Och vi andra plockar fram den gamla knytblusen

12 kommentarer:

Anders sa...

Såg att de elvderton hade bytt valspråk: "Gille och Brak". F ö står det tydligt "han" om den omständlige sekreteraren i stadgarna.

I vilket kök är knytblusbilden tagen?

Gunnel sa...

Anders: I våra föräldrars kök i Malå. Bör vara 80-tal. Mannen min älskade att ta bilder med diskbänksrealism av mödrar, hustrur och svärmödrar. I de gamla reglerna för diskbaljan stod det "hon."

Anders sa...

Gunnel: Det heter ju "diskhon". Hon hur tydligt som helst. Gustav den tredje bestämde det, har jag för mig.

Gunnel sa...

Anders: Självklart! Du är så fyndig!

Anders sa...

Jag såg att de elvderton nu eventuellt ska bli de nollderton. Vad ska vi då ha för protestplagg?

Annica sa...

Att säga diskhon är helt oacceptabelt. Numera är det diskhen som gäller. Och givetvis då också tvätthen och henung.
Vad sägs om långt nerdragen dumstrut som passande huvudbonad för de elvderton?

Anders sa...

Ponera att de kommer att utöka akademin med fler ledamöter: Vilket räkneord kommer då efter nittderton enligt deras sätt att räkna? Har hållit mig vaken sedan 8 i morse.

Dumstrut låter bra. Kompletteras lämpligen med skamvrå.

Gunnel sa...

Anders: Kan väl inte bli de nollderton. Horace, finns för alltid kvar. Möjligen kan man döpa om akademien till Horace hörna.

Annica: Det är en förfärlig massa ord som börjar med han eller hon i SAOL. Att kolla upp vilka som bör ändras till "hen" istället är väl ett lämpligt jobb för våra akademiledamöter.

Anders: Verkligen ett problem, nu kommer jag att bli sömnlös nästa natt om vi nu inte kan lösa problemet under dagen. Dubbeldecitonnerna, De tondöva, Tonstötarna eller kanske bara de tjugderton.
Annica sa...

Tjollriga Tjoget!

Gunnel sa...

Annica: Utmärkt val. Men ordet tjollriga finns inte i SAOL så där kan det bli problem.

Anders sa...

Eftersom det är "der" som saknas, måste det väl bli "tjudergo". Jfr t ex med "Trocao", Trocadero, som de brukar dricka till palten på torsdagarna, allt för att visa akademins "snille och smak".

Gunnel sa...

Anders: Du har antagligen rätt. Däremot undrar jag om det inte är "fejk njos" det där med Trocaderon till palten. Det är mera min stil.