lördag 28 april 2018

Du är varnad


Frisk, fruktig och krispig. Stor fruktighet och friska aromer och päron tillsammans med en frisk syra och en elegant, pärlande avslutning.
DET ÄR FARLIGT ATT DRICKA ALKOHOL!

En juvel bland pilsner. Klassiskt tysk och ljus i stilen, med frisk beska och fruktig klang och sköna övertoner.
 PILSNER GÖR DIG FET!

För fyllighet och fruktsötma - för struktur och kraft - för stil och elegans - solvarma druvor i en ljuvlig förening som smakar kanel och nektar, plommon och söta karameller, honungsdoftande, förförande, ja allt.
AJA BAJA!

Så ser annonserna för vin och öl ut. Kan det skrämma någon att skippa alkoholen? Eller är det ens meningen?


Vi ska givetvis vara tacksamma för att vi har ett samhälle som ser till att inget farligt händer oss och som varnar den ovetande om faran med alkohol och cigaretter. Farligt för människan är också krossat linfrö, så fruktansvärt farligt att man helt och hållet slutat tillverka produkten. Jag som dagligen ätit krossade linfrön i över 30 år får nu själv, med hammarens hjälp. krossa mina frön.


Märkligt nog har man glömt att varna för alla dessa casinon, där man kan spela bort sina pengar på nolltid. En gosse som medverkade i Lyxfällan vann 500.000 kronor och spelade bort hela vinsten på en timme. Varning saknades. Så här borde det se ut:

SPELBOLAGEN GÖR DIG TILL TROGEN KUND HOS KRONOFOGDEN!

Trevlig helg!

16 kommentarer:

Anders sa...

Varningstexterna är ju för mesiga för att folk ska bry sig. Det borde t ex stå:

"Alkohol kan få dig att bete dig som en lallande idiot."

"Alkohol kan få dig att överfalla fotbollsdomare. Hur tror du det känns dagen efter?"

"Tänk på att Karl XII, Napoleon och Hitler var nykterister." (Fan, det blev visst lite fel)

"Trump är nykterist." (Lite dubbel(flask)bottnat, men det måste väl alla gilla?)

Nahide sa...

Häromdagen läste jag en vinexpert som rekommenderade ett vitt vin med orden: "en sprakande symfoni av fläder, kattpiss och sparris med dansande syror i en intensiv stil. Lång eftersmak."

Mer avskräckande än flesta varningstexter, tycker jag.

Anders sa...

På förekommen anledning har jag tittat på en varningstext:

"Hälften av de som drunknar har alkohol i blodet." ??? Förstår inte. Det blir väl inte roligare att drunkna om man är på lyran?

Gunnel sa...

Anders: Lysande exempel, lite mer stuns i varningarna borde det vara. Undrar om inte politiska löften också borde följas av en varningstext.

Nahide: Det var den roligaste reklam för ett vin jag någonsin hört. Är det verkligen sant? Och har ni smakat vinet med den långa eftersmaken?

Anders: Man är inte helt medveten om att man drunknar. Men det är väl närmast reklam för alkoholen.

Nahide sa...

Vi har inte vågat smaka vinet av förklarliga skäl. Recensionen handlar om Walnut Collectables Savignon Blanc 2017 från Nya Zeeland. Kostar 159:- och påstås vara ekologiskt. Bedömare: Umevins expert. Recensionen fanns i förra veckans bilaga till sanningsvittnet Folkbladet.

Anders sa...

Kom på en till:

Lex Borg: "Alkohol kan få dig till att tro att du har störst, och göra dig benägen att bevisa det på kalas. Kan kännas obra dagen efter".

Gunnel sa...

Anders: Mycket obra en lång tid efteråt! Till och med ett rejält kvällstidningsdrev. Efterkrankens tanka blekhet har nog förvandlat Borg till nykterist.

Annica sa...

Karl XII, Napoleon, H*tl*r, Trump. Och jag. Vilket skrämmande sällskap jag hamnat i! (Lite som "Svenska Akademien"). Hmmm, nästan så man börjar undra över vad det säger om nykterister ...
Men som tur är så finns det ju massor av vettiga och trevliga människor som avstår promille-dille. Känns bra att vara en lysande representant för just det nyktra och KLOKA sällskapet.

Anders sa...

Inget personligt Annica, men jag kom osökt att tänka på Haydn, Lill Lindfors (du är den ende) och en (o)känd finsk poet från Eesbo:

"Det sägs att en mänska kan va utan brännvin,
det stämmer kanhända,
men se blott på den min,
som pryder en absolutist,
den är jävligt trist.
Därför så sjunger vi så:

Ref: Dom som är nyktra har inte så roligt,
dom har bara ansvar å inte nå tjolitt-
anlejfaderulla
men vi som är fulla,
vi har bara kul nästan jämt."

Det finns ett antal verser till.

Gunnel sa...

Annica: Undrar om inte herr Hitler använde sig av dundertabletter, rökte på ibland när det inte gick hans väg på slagfältet. Klok och Tok finns nog både bland nykterister och drinkare. Men du är helt klart både nykter och klok, även om du gillar konstiga teveprogram.

Anders: Det svåraste med den där texten är att man måste vara nykter för att klara av att sjunga den. Tjolittanlejfaderulla!

Anders sa...

Han blev nog lite stött på mig, han på Umevin, för att jag placerat hans fina "kattpiss" på klyschhyllan i ett mail till honom. I gårdagens nummer hade han kommenterat det särskilt och kallat mig såväl "skelleftebo" som "trendkänslig", varav det första onekligen är sant. Jag tror egentligen att han uppskattar att han får verifierat att någon läser hans spalt. (Tre "att" i samma mening, inte dåligt, eller hur?)

Gunnel sa...

Anders: Kalla hans flummiga vinrecension för en klyscha. Hur vågar du? Och denna sårade själ ger igen genom att kalla dig Skelleftebo och trendkänslig. Det är riktigt roligt!

Annica sa...

Anders, eftersom vi absolutister av naturen alltid är bubblande glada och våra miner mest liknar skrattparoxysm-drabbade smileys så är den finske poeten helt ute och lallar. Antagligen kluckar han i sig för mycket alkohol när han diktar. :D
Haha, vi trista, vi glada, vi nyktra, skänker generöst bort promille-dillet till alla med artificiellt flask-glädje-behov. ;)

Gunnel sa...

Annica: Alla är vi glada fast på olika sätt. Minns du glada damen i Boden som så gärna ville bo hos oss. Glatt och dillande ansåg hon att det var vår medmänskliga plikt att ta hand om henne, när hon inte hade någonstans att bo. Vi gladde oss mycket att få lämna henne och åka hem till Luleå.
Slutsats: Alla är vi glada, drinkare såväl som nykterister och alla vi andra som finns någonstans där mittemellan.

Anders sa...

Tur du inte tog hem tanten, Gunnel. För då hade jag ju blivit tvungen att ringa till Åkesson och ange.

Gunnel sa...

Anders: Vore rätt kul om du tvingades ringa till Åkesson.