lördag 7 oktober 2017

Jag leker språkpolis


"Man ska inte använda främmande ord om man har en adekvat inhemsk vokabulär disponibel."

Så sa Gunnar Sträng och använde ett pompöst och mäktigt språk som väl passade den gamle finansministern.


En adekvat inhemsk vokabulär saknar de sportaffärer som överöser mailkorgen med reklam. Så här kan det låta:

Tjuvstart - Mid-Season Sale!
Här kommer månadens member deals!
Höstens runningnyheter!
Missa inte veckans Sunday deals!

Varför blandar man svenska och engelska i sin reklam? Ger det mer styrka åt budskapet eller vad beror det på? Kan man inte sälja med inhemsk vokabulär?


Men nu, när blogginlägget är färdigskrivet och publicerat, ska jag gå en runda på stan och köpa lite lördagsgott, just because I´m worth it.

Trevlig helg!

4 kommentarer:

Annica sa...

Tag emot en symbolisk blomma för det här inlägget! Vi språkpoliser behövs! Det märker man ju dagligen. Det här med blandningen av svenska och engelska är så fånig att man får krypningar i kroppen och lägger sig ner och biter i mattkanten för att — om möjligt — dämpa lite av sin förtvivlan.
Vad är det för knasbollar som skriver dessa idiotiska annonser? Och vilka är det som tillåter dem?

Gunnel sa...

Annica: Tack för den symboliska blomman. Visst behövs språkpoliser men jag klarar inte det jobbet. Jag är bara en alldeles vanlig gnällare över reklamspråk som irriterar mig så till den milda grad. Tycker att dessa reklammakare borde förnya sig och prova att skriva på det egna språket. ICA-reklamen brukar vara fri från engelska och även Hemtex håller sig till svenskan. Det är där jag ska handla i fortsättningen.

Anders sa...

ICA är i sin tur experter på särskrivning. NoN i DN brukar ha bra exempel. Senast "Tändare, på fyllbar".

NoN är kul att läsa. En liten flicka sa t ex: "Vilken tur att jag är född med tjejsarsnitt, och inte med pojkarsnitt". Den historien har jag smålett åt länge.

Gunnel sa...

Anders: Särskrivningar kan ju bli väldigt roliga, men jag fick tänka 2 sekunder innan jag begrep den första. Men jag är ju lite trög.

Den andra var bara för charmig. Känner hur mungiporna pekar uppåt.