söndag 29 oktober 2017

En glad pessimist"Vi som är lyckliga pessimister är inte oroliga för att något hemskt ska hända, vi förutsätter det.
(Ur boken "Den lycklige pessimisten)


Jan Bylund och Mattias Lundberg uppträdde på Lärkan inför en entusiastisk publik. De ironiserade över optimisttrenden, där du ska peppa dig själv med hurtfriska citat och alltid se det positiva i det som sker.


Winston Churchill är enligt Bylund och Lundberg ett exempel på en stor pessimist. 1940 talade han till sitt hårt prövade folk enligt följande mycket förkortade version:

"Jag har inget annat att erbjuda än blod, tårar och svett, ett eldprov av svåraste slag. Vi har framför oss flera månader av kamp och lidande.......Vi ska föra krig mot ett monstruöst tyranni, aldrig överträffat i den mörka förfärliga listan över mänskliga brott....."


Vad skulle Churchill ha sagt till sitt folk om han hade varit en stor optimist. Så här tror jag:

"Kära landsmän! Låt oss se möjligheterna i stället för hindren. Le mot fienden och du kanske får ett leende tillbaka. Glöm morgondagen och lev i dag för det ordnar sig alltid och ingenting är omöjligt. Så låt oss nu till sist, kära bröder och systrar ta varandras händer och tillsammans sjunga:

We shall overcome
we shall overcome
we shall overcome
one day, wowowow
So deep in my heart
I do believe
we shall overcome
one day."

Hej, hej!


5 kommentarer:

Anders sa...

1978(?) var jag - mellan pubbesöken - på ett stort krigsmuseum i London där man kunde höra de berömda talen från ledarna under kriget, uppleva interiörer från skyddsrum, skyttegravar och fordon bl a. Egentligen inte något för mig, min fantasi och empatiska förmåga fick mig inte att direkt njuta av besöket, minst sagt. Min känsliga själ tål inte så pass mycket realism.

Annica sa...

I denna tid är det svårt att vara annat än pessimist. Och tyvärr inte en glad sådan. Det finns snart ingenting att ens le åt i den här allt galnare världen där allt hemsk händer. Idag senast i New York och Köpenhamn. Man ryser.

Gunnel sa...

Anders: Det är fint att ta en känslig och empatisk skäl, men jobbigt nu när världen ser ut som den gör och det negativa överväger. Man får blunda för de galna som händer i världen och glädjas åt att solen skiner. Om den nu bara ville göra det.

Annica: Det finns tillfällen när man kan vara en glad pessimist. T ex möter Luleå hockey ikväll HV 71, eller något annat lag. Jag vet att Luleå förlorar, det är ingen tvekan om den saken. Så när min optimistiske man (när det gäller hockey) kommer hem och är förb-d och sur säger jag bara jaha. Jag visste ju redan.

Anders sa...

Intressant att W C dög upp här (2:a världskriget) samtidigt som hos Peter i Fb (1:a). Har ni kalibrerat (heter det så) era inlägg? Bilden med de kolliderande kulorna vore väl ett bra ämne för ett blogginlägg?

Gunnel sa...

Anders: Nej, vi har inte kalibrerat. Håller med dig om att det är ett bra och intressant ämne för en blogg. Känner mig ändå rätt okunnig om ämnet, även om det aldrig hindrat mig från att blogga.