måndag 16 oktober 2017

Grå himmel och surtanter

Det eviga grå molnet.

Sverker Olofsson har skrivit en krönika där han undrar om han är en surgubbe. En typ som irriterar sig på struntsaker som t ex att någon slår ut sin blinkers för sent eller att någon tagit "hans" kaffekopp. Han tror att surgubben har för mycket tid till förfogande när promenaden till Konsum blir till ett äventyr.


En liten blå fläck

Surgubbens kvinnliga motsvarighet är surtanten. Hon som irriterar sig på att reklamen blandar svenska och engelska. Se föregående blogginlägg. Hon irriterar sig också på:

Kvällstidningarnas eviga rubriker om Anna Book och hennes lidanden.

Politiker som ständigt lovar att de ska "titta på saken."

Användandet av ordet "brukare" om Pelle och Karin och andra som har hemtjänst. Brukare är svenskans allra fulaste ord.

Det grå molnet som parkerat över vår stad.


Det här är en bråkdel av surtantens irritationer som ofta börjar med att hon läser sin morgontidning.

Molnet har sprickor

Till sin lycka har surtanten en egen blogg, där hon kan ge utlopp för sina aggressioner. Så är du en surgubbe eller surtant, skapa ditt eget forum där du kan lufta dina irritationer. Det lättar!

Trevlig ny vecka!

14 kommentarer:

Anders sa...

Här tänkte jag citera Alf Henriksson: "Retar du upp dig på ting som är små, så är du väl inte större än så.", men jag vågade inte.

Själv har jag retat upp mig på svenska manusförfattare; så snart det dyker upp en tonårstjej i en TV-serie så vet man att hon kommer att göra exakt tvärt emot det hon blir tillsagd att göra. Det är ett väldigt förutsägbart axiom, man sitter bara och väntar på att det ska hända. Ta t ex Gåsmamman, Farang m fl.

Annica sa...

Surgubbar och surtanter behövs. Det är dessa personer som ser tillvaron som den verkligen är. Inget hymlande här inte.

Ordet "brukare" är så fult att man nästan önskar man använde engelska istället. ;) Den som kom på att använda det på Pelle och Karin borde få stå i skamvrån resten av livet.

Ett ord som jag retar mig på är "profilen". Det är "idrottsprofilen" hit eller "TV-profilen" dit så fort det handlar om någon hel-, halv- eller ingen-kändis förehavanden (innan det är riktigt okej att avslöja personen i fråga). Larvigt uttryck!

Utanför mina fönster virvlar gula löv omkring som stormiga snöflingor.
Hälsningar från en annan surtant.

Gunnel sa...

Anders: Du vågar, jag har citerat just den versen några gånger i bloggen.

Vi pensionerade surrisar har alltid något att reta oss på. Teve är en ständig källa till irritation. Just de serier du nämner har jag inte sett, men det är säkert likadant i andra serier. Kan det vara så att vi retar oss på så många saker för att vi inte riktigt hänger med i poddarnas, twittrarnas och snapchattarnas värld?

Gunnel sa...

Annica: Utanför mitt fönster är det nu mörkt men tidigare syntes vita gäss på vågorna.

"Brukare" är förfärligt. "Hen" gillar jag inte heller. Surtanter och surgubbar gör alldeles rätt i att kritisera språkliga avarter. Kan också reta mig på att idrottare och sångare alltid kallas stjärnor hur mediokra de än är.

Visst är det skönt att ge utlopp för surtanten inom en. Hon får bara inte visa sig för ofta.

Anders sa...

Twitter har jag hört talas om, det är en grej som onyktra personer brukar använda på natten och göra avbön dagen efter, men poddar vet jag inte vad det är. Snapshattar har jag sällan på mig, jag har nästan inte druckit snaps sedan de förbjöd "Fattig Mand", den enda snaps som jag tyckt var god. Men - t o m danskarna tyckte att den innehöll för mycket gift. Den tillverkas tyvärr inte längre, i alla fall inte officiellt.

Gunnel sa...

"Fattig Mand" måste väl vara en snaps på hembränt. Fattig man bränner själv sin brygd.

Du har alldeles rätt om twitter, många har haft alltför bråttom och fått pudla. Den twittrande presidenten i USA ångrar däremot aldrig sina ord. En lycklig man!

Anders sa...

Detta hittade jag hos din bloggvän Lotten: "”Fattigmand” hade jag fått för mig var nåt som man rörde ihop av diverse apoteksvaror (dyvelsträck, jodtinktur, svingalla och annat smakligt) med veterinärsprit som bärande alkoholidé." Låter väl bra?

Gunnel sa...

Låter ganska förfärligt, men är möjligen är bra för hälsan. Kanske ungefär som Fernet Branca, en djävulsdryck för turistmagar. Dyvelsträck måste jag googla på.

Anders sa...

Hustrun påpekar att det står inte snap(s)hattar utan snap(c)hattar. En ren freudiansk felläsning alltså som bottnar i min libidos omedvetna associationsbanor. Kanske inte särskilt förvånande.

Gunnel sa...

Anders: Trodde nog att du var fullt medveten om ordet, men tolkade det på ett roligt sätt.

Libido?

Anders sa...

Vågar inte fråga, hennes företag har ena hiskeliga timpriser.

Annica sa...

Anders: Har du inte en liten rabatt?

Anders sa...

Nej, som affärskvinna är hon stenhård. Det enda man kan få rabatterat är elchocker. (Jag tror hon är sponsrad av Skellefte Kraft).

Annica sa...

Anders: Hahaha! Du är rolig du! Hälsa den smarta affärskvinnan.