måndag 23 oktober 2017

Brist på kvinnofridKvinnofridslagen från 1200-talet förbjöd överfall och kidnappning av kvinnor. Dylika handlingar ledde till vanära för den som begick en sådant brott.Att röva bort en gift kvinna gav dödsstraff. Var kvinnan ogift och på grund av kidnappningen icke längre jungfru, dömdes också gärningsmannen till döden, men en lag från 1770 lindrade straffet för våldtäkt till kroppsplikt, dvs 9 gatlopp, två år på fästning och förlust av egendom.


Man fick ej heller kalla någon för "hora" utan skäl. För "ogilla glåp" kunde man dräpas utan bot.Idag är våldtäkt någonting som polis och åklagare inte hinner med, då man har så mycket "viktigare" åtaganden. Överfall av kvinnor kan inte få högsta prioritet när vi har så många skjutgalna män som måste gå före i utredningskön. Våldtäktsmannen klarar sig i 90% av fallen. Offren kan som tröst få lyssna till polischef och politiker som kallar våldtäkterna "helt oacceptabla."

Det ovälkomna tafsandet och uppvisandet av vad man har i kalsongen är icke straffbart, ifall man inte råkar vara en kändis som Anders Borg eller Martin Timell. I deras fall blir gatlopp i media ett kännbart straff, men skammen blir kortvarig. Med nya skandaler, bleknar de gamla.

Hej!

4 kommentarer:

Anders sa...

På 70-talet var jag i ett bussgarage en gång där fordonshygienteknikern (läs busstäderskan) blev utsatt för tafsande av en chaffis som skulle göra sig lustig inför sina kollegor. SMACK sa det så satt hans "paket" i hennes högernäve. Han stod mycket stilla och bad om nåd medan hans kollegor skrattade ut honom. Så ska det se ut, han gjorde säkert inte om det.

Gunnel sa...

Anders: Ha-ha! All ära till damen som smackade till tafsaren. Problemet med många vardagstafsare är att de inte märker när de går för långt. De menar kanske inget illa men märker aldrig att mottagaren till deras ord eller händer inte uppskattar det. Just den gruppen har nog fått tänka till i dessa dagar och förhoppningsvis lärt sig ordet respekt.

Annica sa...

När det gäller kvinnofriden var det definitivt bättre förr med rejäla straff för gärningsmännen. Vi behöver få tillbaka några gatlopp, ett eller annat år på fästning och förlust av egendom. Det borde avskräcka.
Mansgrisarna som det nu talas om i alla media kanske man kan säga löper ett slags gatlopp. Och det är rätt åt dem. Om de alls har något vett i skallen så hoppas man de skäms riktigt rejält. Tyvärr drabbar ju deras idioti även deras familjer.
Ett stort HURRA för fordonshygienteknikern! :D

Gunnel sa...

Annica: Visst var det rejälare straff i forntiden. Inget dalt där inte. Det ska kännas när man är dum. Det kommer fram mer och mer för varje dag om Timell m fl. Skulle tro att de lider pin just nu, synd bara att straffen även drabbar deras familjer.