torsdag 21 september 2017

Luleå, min stolta stad


Luleå, min stolta stad
vad du fick kritik idag.

Kritiken gällde stadens byggnader och dess arkitektur eller brist på vacker sådan. Arkitekturkritiker Mark Isitt talade om Luleå i radions program 1 och fann inte mycket som han gillade. Men vi börjar med det positiva. De här byggnadsverken fick med beröm godkänt och samtliga är byggda på 50-talet.


Stadshuset


Gamla posten, numera Vetenskapens hus

Shopping

Bergnäsbron


Kulturhuset (längst till vänster på bilden) ligger på rätt plats, centralt och vackert och många arkitekter hade fantastiska förslag på hur byggnaden skulle se ut. Men Luleås styrande valde ett hus som mest liknar ett show-room för en bilfirma. Allt detta enligt Isitt.

Luleås fulaste hus enligt Isitt är den byggnad som inrymmer Hamburgerkedjan Max och Filmstaden. Bild saknas tyvärr.

70-talet var deppigt för oss Lulebor, vi fick inget stålverk 80  och därför blev allt som byggdes deprimerande trist och tråkigt. Blåser gör det också, det är ju vatten på tre sidor om stadskärnan och gatorna är för breda.

Nu vill jag protestera mot karln. 70-talet är väl känt för tråkighet över hela landet. Det var då man byggde de enorma miljonprojekten som ingen människa blir glad åt idag.

Isitt har säkert både rätt och fel. Han är ju bara en person med rätt att tycka. Precis som du och jag.

Hej från bästa Luleå!

4 kommentarer:

Anders sa...

Kritiken säger väl mer om Isitt än om stan. Hen verkar ju bara godkänna bågformationer och glas.

I Skellefteå rivs gamla hus just nu och nytt resecentrum och kulturhus ska byggas. De skulle nog inte heller duga åt hen Isitt, men jag är glad åt att de allra anskrämligaste gamla husen tas bort.

På gamla busstn hade någon skrivit "Busstationen har flyttat 400 m västerut". Väldigt informerande för en långväga resenär kan man kanske få tycka.

Gunnel sa...

Mark Isitt är definitivt ingen hen. Både röst och självsäkerhet tyder på en storvulen han.

Tittade på nätet och såg Skellefteås nya blivande kulturhus. Tjusigt! Spännande premiär någon gång i framtiden. Bra placering med tanke på att man bara har 400 meter till busstationen om jag förstår dig rätt.

Annica sa...

Mark tycks vandra omkring "i sitt" eget ego. ;)

Gunnel sa...

Annica: Lite kritik är säkert välförtjänt men den mannen var helt besatt av att kritisera.