lördag 1 april 2017

Tro på mig


Enligt en artikel i tidskriften "Tro och Trots" har en grupp präster och lekmän arbetat med att förändra språket och i viss mån innehållet i bibeln. I denna urgamla bok behöver texterna förnyas och vara förenliga med ett modernt tänkesätt.


Attitydforskare Britt G Hällgren är talesman för gruppen och säger att man börjat i liten skala med att förnya trosbekännelsen och då främst med de rader som i dagens version lyder enligt följande:

"vilken är avlad av den helige ande
född av jungfru Maria."

dessa rader kommer att bytas ut mot:

"vilken är avlad precis som vanligt
född av unga Maria."


Denna förnyelse skall enligt Britt G Hällgren träda i kraft på försök 2018 och vara i allmänt bruk 2021 bl.a. som eftergift till de plakatförsedda och högljudda feminister som parkerat utanför sammanträdesrummet och som påstår att föda barn och samtidigt vara jungfru är högkyrkligt svammel.

Helge Munk-From vänder ryggen till 

Mot beslutet reserverar sig trosivraren och sällanexperten Helge Munk-From som finner ett omistligt existentiellt djup i dessa gamla texter och dessutom, påpekar Munk-From indignerat "att ifrågasätta den helige ande är att häda och sådant vill jag verkligen inte medverka till."

Det blir intressant att följa reaktionerna på gruppens arbete. Bäva månde gudarna, nu blir det strid i Kapernaum.

Vid pennan
Moa Munter

Må väl i sköna april!

5 kommentarer:

Anders sa...

Undrar om trosivraren och sällanexperten Helge Munk-From har köpt sin kavaj på Myrorna? Men det är klart, munkar har ju sällan någon fru med sig som talar om för dem vad de ska bära och hur de ska se ut.

Gunnel sa...

Anders: Stilkänsla ingår inte i Munk-Froms liv. Kavajen var ett arv från farfadern. Hatten likaså. Ingenting skall förfaras eller förändras enligt vår käre Munk-From.

Annica sa...

Bra (k)lurat, Moa Munter! Med flera inblandade. Man blir riktigt upplyft när man läser detta.
Men borde inte SÄLLAN-experten Munk-From byta förnamn till Inge. ;)
Hälsningar från Greta Glad

Annica sa...

Glömde skriva: Den första bilden är så vacker och jag har ju tyckt att du skulle ha den som header - det var därför jag för länge sedan försedde den med text. Kul att se den.
Även den andra bilden är vacker! Men den sätter jag inte text på eftersom den troligen aldrig kommer att användas som header. ;)

Gunnel sa...

Greta Glad: Fint att du uppskattar mitt klurande. Ha en fin dag önskar Moa Munter.

Annica: Bilden är fin, texten är snygg, jag tackar så mycket. Bilden av Britt G Hällgren är gammal men hon var noga med att just den bilden skulle användas. Hon avböjde all nyare fotografering. Förstår mycket väl varför!