fredag 7 april 2017

Tidens kalender


I min bokhylla finns Tidens kalender från 1937, en 80 år gammal almanacka som berättar om vad som sker i Sverige och världen utanför.


1937 fanns drygt 2 miljarder människor på jorden. Vi har förökat oss med en fart som förskräcker, nu är vi drygt 7 miljarder. Den förökningstakten är förfärande, dags att göra något åt det. Kanske gratis kondomer till världens alla producerande män.

Intressant är också att se skillnaderna mellan mina 2 favoritlän, Västerbotten där jag är född och Norrbotten där jag är bosatt.

Vid 1936 års val till andra kammaren fanns i Norrbotten 671 nazister, 16.000 kommunister och 5000 folkpartister.

Västerbotten hade vid samma val 2 nazister, 1.600 kommunister och 25.000 folkpartister.

Socialdemokrater och bondeförbundare var mera jämnt fördelade.


Värsta högern och illrödaste vänstern fanns i Norrbotten. Det är i viss mån likadant idag. Därför lämnar jag det ilskna Norrbotten för det lugna livet i Västerbotten. Åtminstone för denna speciella dag, den 7 april 2017.

Lev väl!

4 kommentarer:

Annica sa...

Denna dag blev speciell, men inte som jag tror du menade i morse när du skrev inlägget. Dagen blev återigen en påminnelse om att den fruktansvärda terrorn slår till var, när och hur som helst. Och terrordåd här i Sverige har inte varit en fråga om OM utan om NÄR det skulle hända. Det kommer att hända igen. Världens galenskap kommer att bre ut sig och bli allt galnare. Det här är bara början.

Gunnel sa...

Annica: Denna speciella dag kidnappades av en terrorist som dödade oskyldiga människor med en stulen lastbil. Det var ínte det jag menade med att den 7 april skulle bli en speciell dag. Vi syskon med partners skulle fira vår lillebror som fyllde jämnt. Det gjorde vi också och det var jättetrevligt, god mat och bra stämning. Det som samtidigt hände i Stockholm var tragiskt och hemskt och precis som du skriver, ganska väntat. Usch!

Anders sa...

Egentligen känns det ju ganska fantastiskt att fylla 70 och bli kallad "lillebror". Men - det måste man tydligen räkna med hela livet. Jag tackar för presenterna och gläder mig åt att alla hemresor, som tydligen var lika långa, gick bra. Tack!

Gunnel sa...

Anders: Mycket trevlig födelsedag. Idag har vi haft besök av svägerska Karin och hennes Olle, så det blev många familjemöten i helgen. Jag gillar verkligen släkten på alla sidor. Tråkigt dock det som hände i Stockholm, men det är nog sånt vi får räkna med i framtiden.