torsdag 27 april 2017

Nya ord och fula påhopp


En "sjukt cool ny app" har sett dagens ljus. Detta enligt den hurtiga tjejen i TV:s morgonsoffa. Vad appen ska användas till vet jag inte, bara att den är "sjukt cool."


Att det förekommer fula påhopp på sociala medier är inget nytt. Här är en insändare från tidningen Fickjournalen årgång 1956 skriven av en 16-årig flicka, som svar på en tidigare insändare av en annan 16-årig tös.

"Flicka lilla! Att man kan vara så tom i knoppen trodde jag inte!....... Och vad jag tycker om dig? Det är inte svårt att säga. Jag föreställer mig dig som en riktig slampa rent ut sagt och råder dig att genast lägga av."

Ingenting är nytt under solen. Vi var inte bättre förr.

Må väl!

7 kommentarer:

Anders sa...

Det var bättre appar förr. På 60-talet fanns det t ex en app på en penna som gjorde att den baddräktsförsedda kvinnan på bilden på sidan på pennan klädde av sig när man vände bilden upp och ner. På den tiden var det mycket behändigare och mer inspirerande att vara skribent tack vare dessa appar som fanns i varierade upplagor.

Gunnel sa...

Anders: De apparna kommer jag ihåg. De fanns även med av- och påklädda karlar, vilka var betydligt intressantare än de fala damerna.

Annica sa...

"Sjukt cool app." Vilken underbar svenska! :/
En app, numera något påhittat obegripligt och onödigt trams inom datavärlden. För mig, gamla tanten, är en applikation i de flesta fall en påsydd tygbit som pryder och livar upp en annan större tygbit. Textila applikationer förstår jag mig på. Jag har gjort flera.
Skön Valborgsmäss!

Gunnel sa...

Annica: Ranelid blir nöjd när han ser din applikation. Ordet alltså! Han avskyr när vi förkortar ord både när vi talar och skriver. Info ska heta information och rea ska heta realisation. Ännu värre när vi blandar in engelskan och använder "sale" och "fall news" och annat korkat. Trots att jag själv syndar med orden så ger jag Ranelid helt rätt.

Annica sa...

Heja Ranelid! ropar jag med beundran i rösten. Han respekterar det svenska språket.
(Fall news? Har jag missat nå´t? Visst menar du fake news?)

Gunnel sa...

Fall news stod det på en reklamskylt i Strandgallerian när man skulle presentera sina höstnyheter.

Annica sa...

Aha, det förklarar saken! Fallna kläder! De kanske hade legat på golvet. ;)