torsdag 28 juli 2016

På resa genom Västerbotten


Bilderna från Nordanå.

Vi ägnade två dagar åt en sentimental resa genom Västerbotten. Första anhalt blev Nordanå i Skellefteå där äkta hälften tillbringat ett antal skolår på 50-talet. Det var varmt men skugga och glass gav oss lite svalka.

Utsikt 

I Umeå bodde vi på ett hotell som i sin reklam påstod att deras 185 rum hade den vackraste utsikten över staden. Vi fick tydligen det 186:e rummet.


Jag bodde i Umeå under ett halvår för ca 60 år sedan. Det enda jag känner igen från den tiden är järnvägsstationen. Vicke Lindstrands gröna konstverk i glas är av senare datum.

Stadskyrkan 
Helena Elisabets kyrka

Jag är inte speciellt religiös men kyrkor är vackra byggnader och perfekta att besöka när det är varmt ute. Det svala och vackra kyrkorummet är som gjort för den svettige turisten.


Avslutade trippen med ett besök på Gammlia. I det gamla bondehuset fick jag äntligen se en piporgel, ett instrument som även fanns hos mina farföräldrar och som ingen vet vart det tagit vägen.


Sista anhalt blev det här vackra uterummet, där vi hoppades på ett gott samtal med trevliga människor. Men här var det tomt på folk och vi fick fortsätta resan mot norr med sällskap av Bert Karlsson som var den dagens sommarvärd i P1.

Ha det gott! Bilderna är klickbara. Missa inte den fantastiska utsikten!

12 kommentarer:

Anders sa...

Mot bakgrund av tidsangivelserna (Bert K) och skuggorna på bilden har vi dragit slutsatsen att vi vid tillfället när bilden togs var på hemväg med en alldeles ny Bosch dammsugare. Om du bara väntat en kvart hade du gärna fått provköra den ett par varv i huset. Det hade väl varit trevligt?

Vår gamla Volta höll bara 30 år. Seglivad eller för lite använd frågar sig vän av ordning. Om den här är lika tålmodig återstår att se. Tänk att man blivit så gammal att en del grejer man köper gör man för sista gången i livet. Snyft, snyft.

Gunnel sa...

Anders: Min äkta hälft kanske skulle uppskatta provkörning av ny dammsugare. Själv vet jag knappt hur en sådan fungerar.

Håller med dig om att det är en trist tanke att man köper något för sista gången, men just det allra sista inköpet av en dammsugare är väl inte så tragiskt.

Annica sa...

Nordanå, så vackert! Hotellutsikten, gillar! Byggkranar är fascinerande. Gamla järnvägsstationen känns igen, vacker glasskulptur icke. Ståtliga kyrkan känns också igen. Helena Elisabet, fin liten kyrka. Piporgel, stilig. Trevlig uteplats i Sk-å, otur att ägarna var iväg för att köpa dammsugare. Men ... har ni inte mobiltelefoner??? ;)

Gunnel sa...

Annica: Jag läste kommentarerna från de som bott på hotellet. Utsikten över byggkranen var inte så populär. Istället för byggkran ville man se Umeälven. Konstigt folk, eller hur Annica?

Nordanå är fint, lummigt och grant. Stora granna träd bjuder dessutom på behaglig skugga heta dagar.

Hade jag vetat att ägarna till uteplatsen var ute för att köpa dammsugare hade jag använt min mobil. Men jag trodde något helt annat.

Annica sa...

Tro är att icke veta. Om du använt din mobil hade du fått veta. :)

Anonym sa...

Annica: Vad vore livet utan tron. Både den där kungen sitter och den tro vi alla har på någonting som kanske finns någonstans. Det är inte meningen att vi ska veta allt.

Anders sa...

På tal om tron: I annat sammanhang har jag tillåtit mig att erinra Luleås hockeyfans om Filipperbrevet 2:3-4. Ord som ni kan behöva inför säsongen.

Gunnel sa...

Anonym: Du har helt rätt i det du skriver.

Anders: Filipperbrevet manar till enighet, kärlek och ödmjukhet, men blir man alltför ödmjuk, blir man korsfäst. Men det behöver nog varken Lindbergare eller Hermanssöner oroa sig för.

Gunnel sa...

Annica: Du har också helt rätt i det du skriver. :)

Annica sa...

Ja, fattas bara! :)

Yvonne sa...

Vilken otur ni hade med Umeåbesöket.
Jag har bott där för 49 år sedan(Himmel o pannkaka)
Synd på hotellet.det finns de som har jättevacker utsikt.
Min syster bor På sjätte våningen intill Umeälven.Dock inte i hotell,hehe!
Kyrkor är trevliga och ofta vackra att besöka.
Ni får göra ett nytt försök!
Har nog en liten liten av mitt hjärta kvar där!

Gunnel sa...

Yvonne: Det är bara hotellets utsikt som inte var så tjusig. För övrigt var det mycket lyckat, strålande väder och mycket nytt att se som t ex utställning av Stig Lindbergs porslin och Gammlia förstås. Åker gärna dit igen, men då byter vi hotell.