onsdag 6 juli 2016

Spegelbild


Jag går med rak rygg och raska steg framåt gatan. Jag mår bra, ingenting som värker och sliter i min kropp, ingenting som gör ont. Livet har varit vänligt mot mig och jag känner ingen ålder. Jag kan vara 37, 45, 67 eller 73. Jag är pigg och spänstig och ganska nöjd med det mesta i mitt liv.


Jag lämnar Storgatan och går genom Strands galleria och då, öga mot öga, möter jag en skrämmande spegelvägg.


Där emot mig kommer en grå figur gående. Hon är gammal, äldre än de flesta, blek och "ämlig." Hon har en dyster min, ser faktiskt sur ut. Det är någon jag känner igen och ändå inte. Min självbild spricker när jag möter spegelbilden.


Jag går därifrån, nu betydligt äldre men ändå inte särskilt bedrövad över mötet med den gamla kvinnan. Det är ju egentligen så enkelt, det är bara att ta andra vägar.
Gå aldrig genom Strands galleria!

Godmorgon!

6 kommentarer:

Annica sa...

Njae, riktigt så enkelt som att bara undvika Strands galleria är det dessvärre inte. Jag har nämligen en stor spegel i hallen. Och den är inte nådig. Tyvärr kan jag inte besöka några andra rum i hemmet överhuvudtaget utan att passera hallen.
Vad göra? Kanske dags att hänga ett tjockt tygsjok över spegeleländet. Nej, bättre att göra det över mig-själv-eländet. Då behöver jag inte längre undvika en endaste spegel. Någonstans. Någon gång.

Gunnel sa...

Annica: Det som gör spegelväggen på Strand så mycket mer skrämmande än hemmaspegeln är att man ser hela sig själv i rörelse. Det man ser i spegeln därhemma har man vant sig vid och accepterat som tidens härjande tand. Men vi duger Annica, vi låter sjoken vara.

Anders sa...

Vi har diskuterat ditt problem här i panelen och kommit fram till en lösning: Burka finns n f t i många spännande modefärger!

Gunnel sa...

Anders: Tackar panelen för att ha tagit sig an mitt problem. Kan ni tänka er fortsätta diskussionen? Är inte riktigt nöjd med förslag nummer 1, tror att Strands spegelvägg skrämmer lika mycket om jag kommer i burka.

Anders sa...

Den mer militanta delen av panelen föreslår diverse destruktiva åtgärder, t ex att du i den relativa anonymitet som burkan erbjuder vandaliserar alla olämpliga speglar. Därefter är det fritt fram att vandra ut i bikinin.

Den mer moderata delen av panelen föreslår att du ger upp och liksom oss andra dödliga stannar hemma och ser på idrott i TV. Det blir dessutom billigast i längden.

Gunnel sa...

Jag föredrar det moderata förslaget och har redan anammat det. Dessutom är vädret sådant att man inte känner någon lust alls för promenader till Strands galleria.