torsdag 18 juni 2015

Midsommarvecka


TREVLIG MIDSOMMAR!

Ett av mina starkaste minnen från barndomens midsomrar var den nyskurade bron, dekorerad med småbjörkar. Huset var städat och de rara barnen fick vara uppe lite längre än vanligt.

Sill och snaps serverades knappast. Sill var vardagsmat och snaps förekom inte i mitt helnyktra barndomshem. Midsommarstång och "små grodor" förekom inte heller i byn. Det var sol, sommar och ilskna mygg, och ibland lite regn som på bilden nedan.

Midsommar i Tyresta 2014.

Ha en fin och solig helg!

4 kommentarer:

Anders sa...

Några "små grodor" och liknande fanns minsann inte i Mörttjärn. Detta ledde så småningom till att jag, som 10-åring(?), blev en social paria när jag i samband med en jul (när jag av okänd anledning befann mig i Kristineberg) förväntades dansa runt granen med de andra barnen. Inte fan visste jag att man skulle "dansa åt andra hållet" m m invecklade och exklusiva turer som de andra barnen kunde så väl. En svår stund i mitt liv som sedan kom att prägla min inställning till dans ö h t.

Gunnel sa...

Nu börjar jag misstänka att det är mitt fel att du drabbats av "små grodorna." Själv har jag inget minne alls av barnen runt granen och pojken som inte visste att man skulle "dansa åt andra hållet, andra hållet." Det är nog av grymt upplevda trauman man minns. Känner mig djupt ansvarig för din inställning till dans. :)

Annica sa...

Mina egna minnen av barndomens midsomrar består mest av att äldsta storebrodern fyllde år på midsommarafton, som då ju alltid inföll den 23 juni. Det var också mina föräldrars förlovningsdag. Så tårta fanns alltid att mumsa i sig.
Midsommarsånger/-danser om räliga djur var inte så frekventa i vår omgivning heller. Grodorna var nog mest omsjungna under MHF:s julfester.
Njut midsommarsol och annat trevligt!

Gunnel sa...

Annica: Jag har varit på udden och tittat på dansen och många gick åt fel håll och får säkert problem med dans på äldre dar. Numera sjunger man också om "små hästarna" och "stora elefanterna." Man gnäggar och trumpetar. Vi har ingen tårta men vi har ätit dyra jordgubbar, hitresta från södra Sverige.
Ha en trevlig midsommarhelg!