måndag 22 september 2014

Tycka "Turist" trist


Trots blåst och kyla tog vi oss till biografen för att se den kritikerrosade filmen "Turist." Den handlar om en man som sviker hustru och barn och räddar sig själv och mobilen när lavinen kommer.

Min äkta hälft hade tråkigt. Han led i två timmar, samma lidande som när han såg den kritikerrosade filmen "Damen med hunden." Jag led inte lika mycket, tyckte den var vacker men vissa scener var obegripliga.

Snart ska vi gå och se den av kritiker rosade filmen "Tusen bitar", som handlar om Björn Afzelius. Han var min store favorit en gång i tiden.

Blir den filmen också en besvikelse måste det bero på att vi inte förstår och har förmåga att ta till oss välgjord och konstnärlig film.

Konst utanför Kulturens hus

Konst innanför Kulturens hus

Vad gör man när man inte förstår? Jo, man kan sätta på teven och titta på Hollywoodfruar. Dessa damer är garanterat inte kritikerrosade.

Trevlig ny vecka!

10 kommentarer:

Annica sa...

Man ska aldrig tro på kritikerrosad film, konst, musik, m.m. Och inte kritikerrisad heller. Det stämmer i regel aldrig med vad man själv tycker.
Konsten i och utanför Kulturens Hus verkar ganska konst-ig. Eller...?

Gunnel sa...

Annica: Nej, en kritiker är bara en person som tycker, men i fallet "Turist" läste jag många positiva recensioner som gör att man förväntar sig en höjdarfilm. Men icke så!

Av Hollywoodfruar och andra såpor i trean och femman väntar man sig absolut ingenting. Jag har förresten bara sett ett eller två avsnitt för att kolla den omtalade Gunilla Persson.

Anders sa...

Det värsta med svensk film är, enligt min mening, att det ibland är så svårt att höra vad som sägs. Textning är ju ett måste! Trots att jag i vanliga fall "hair som en uv" är mumlet i vissa filmer helt ohöröverkomligt.

Lennart sa...

Har 14 mil till närmaste biograf.
Om man ser en dålig film på TV kan man ju slå av. Föredrar TV.
Hairs herna at Menscträsk som en stor man sa!

Anders sa...

Lennart: Visar dom ingen film på Forum i Malå nu för tiden? Ha he förvortesä sä pass?

Gunnel sa...

Anders: Håller med dig helt och hållet. Det var bättre förr. Tänk vad de gamla stjärnorn kunde artikulera, Klarrrt och tydligt hörde man vad de gamla skådisarna sa. Lät inte alltid så naturligt men det hördes.

Lennart: Men är det möjligt? Ingen bio i Malå, ingen bio i Arvidsjaur. Kan det va så illa?
Men det finns väl en biograf i Adak?

Lennart sa...

Forum visar ingen film numera och i Adak är det bara 1 vecka på sommaren.Häha definitivt förvorte sä!

Jag sa...

Anders du måste få beröm för ditt nyord. Ohöröverkomligt har jag saknat.

Annica sa...

Håller med Anders! Men tyvärr är det inte bara de svenska filmerna som är ohöröverkomliga. Jag tycker ofta att också svenska TV-program är det.
Ibland är det helt hopplöst att höra vad folk säger, speciellt när man är hörselskadad som jag. Och i många program är det dessutom otyget med bakgrundsmusik när någon talar. Jag har alltid textningen inkopplad under svenska program. Om den fungerar... :/
Jag hade spelat in programmet om Edith Piaf och hade därför ingen text. Jag säger bara: Aldrig mer Rikard Wolff som speaker! Sämre pratare har aldrig hörts. Funderar på att skriva till SVT och be företaget stryka mumlaren Wolff från speakerlistan. För alltid!!!

Gunnel sa...

Annica: Med tiden får man sämre hörsel och det är väl därför man tycker att det sluddras väldigt mycket både på teve och i radio. Program där folk pratar samtidigt som det spelar bakgrundsmusik är ett elände för det gamla örat.

Mumlaren och sångaren Rikard Wolff är inte heller min favorit.