tisdag 15 oktober 2013

Landet i norr


För 50 år sedan flyttade jag till Luleå och blev norrbottning. Jag är född i Lappland, Västerbottens län och sålunda i grunden västerbottning.


Jag protesterar mot att man slött kallar alla från den största delen av Sverige för norrlänningar, här finns både hälsingar, jämtar och härjedalingar m fl som är stolta över just sin del av riket.

Denna min protest för att jag nyss hörde någon i radio säga ungefär så här: "Han kommer från Malmö och hon från Norrland." En person från norra delarna blir alltså diffust placerad någonstans inom ett 100-milaområde.

Motsatsen skulle låta så här: "Hon kommer från Umeå och han från Götaland", och det garanterar jag att ingen någonsin sagt.

Nog klagat för idag!

Hej!

4 kommentarer:

Nahide sa...

Hav tröst Gunnel, jag hör ofta den här varianten: "Han är från Mörttjärn, hon kommer från Turkiet".

Gunnel sa...

Nahide: Ha-ha, känner mig skyldig. Men det är smällar man får ta när man gifter sig med någon som kommer från en sån betydelsefull metropol som Mörttjärn.

Annica sa...

Allt norr om Dalälven klumpar man - som vanligt - ihop till ett diffust `Norrland´. Och det är halva Sverige! Alla vi `norrlänningar´ måste börja ge igen med samma mynt! Precis som du skrev - Umeå respektive Götaland.
Tack Nahide för en lysande kommentar!

Gunnel sa...

Annica: Ja det är mycket man vill protestera emot och då är det bra att ha en blogg att "skriva av sig på."

Rekommenderas varmt!