lördag 4 november 2023

Det dåliga samvetet slår till


Njuter av nygräddade våfflor till lunch. Det är sagolikt gott med hallonsylt och glass. Samtidigt sitter det en liten djävul på min axel som säger att det du äter är inte bra för människan, smöret klistrar sig fast i blodbanorna och orsakar sjukdom och död. Det här måste du kompensera till nästa måltid.

Jag lyssnar till min lille djävul och frågar varför viss mat är så god, när den inte tillför kroppen särskilt mycket näring. Mjölmat är egentligen bara bukfylla säger näringsexperter. Men så lät det inte förr. Min egen far hade pannkaka som favoriträtt. Det var "mat för karlar", pannkaka hade gubbarna med sig ut i skogen och värmde den i stekpanna över öppen eld och ingen liten fuling satt på deras axlar och gnällde. Man njöt av det goda.



Luleås kommunalråd Carina Sammeli skrev en krönika i NSD om den tid i livet när hon var ansvarig skolpolitiker, samtidigt som kommunen stängde ner ett antal skolor. De som drabbades av nedläggningen blev förstås inte glada. Men hatet mot henne gick över anständighetens gräns. Det fanns folk som spottade på henne, slutade hälsa och hatet och hotet i sociala medier var som vanligt vidrigt.

Idag, som kommunalråd, vill hon ha en bra relation med alla sina kolleger oavsett parti. Försöker möta alla politiska förslag med respekt, även om hon inte har samma åsikt. Personliga påhopp bör inte förekomma i politiska diskussioner. Bör förresten inte förekomma alls.

När man ser beslutsfattare i Kreml och på andra oroliga platser i världen, ser man nästan alltid bara medelålders, trumpna och tydligen krigsgalna män i mörka kostymer. Lite fler vänliga "Carinor" i de församlingarna vore önskvärt.



I helgen tänder jag ett ljus för mamma Jenny, pappa Sven, svärföräldrarna Signar och Viola, samt lillebror Anders. De finns inte fysiskt hos oss längre men i våra tankar finns de för alltid.

 

8 kommentarer:

Bert Bodin sa...

Ät du våfflor med gott samvete. Jag tror inte du gör det särskilt ofta.

Elisabet. sa...

I vårt köksskåp finns ALLTID minst 1 paket våffelmix. Perfekt om det kommer oväntat besök och jag vet nästan ingen som inte tycker att det är gott. Våfflor med hjortronsylt och en klick vispad grädde .., livet på en pinne!

Gunnel sa...

Bert Bodin: Jag brukar tysta samvetet och äta mina våfflor med nöje.

Gunnel sa...

Elisabet: Populärt hos både barn och vuxna. Mitt gamla våffeljärn gick sönder och jag köpte en ny som det är ett rent nöje att använda.

Annica sa...

Våfflor är gott! Man ska unna sig, i alla fall då och då. Glad att min rekommendation ang våffeljärn föll väl ut. :)

Gunnel sa...

Annica: Tack för din rekommendation och ett extra tack för bra våffelrecept.

Nahide sa...

Det var länge sedan jag åt våfflor. Blev sååå sugen när jag läste din blogg. Så idag, på väg hem från Vaccinationscentralen (med dubbla vacciner i blodomloppet), köpte ett paket våffelmix. Det bästa är att mamma Jenny´s gamla våffeljärn verkar fortfarande fungera perfekt.

Det blev en mumsig middag. Ännu godare än jag hade förväntat mig, kanske för att jag känner mig lite ämlig. Jag är nog alldeles för lomhörd för att uppfatta rösten på axeln.

Tack för tipset!

Gunnel sa...

Nahide: Våffeljärn varar länge, särskilt de riktigt gamla och våfflorna blir supergoda.

Att ha en Luther eller djävul bakom axeln är nog ganska vanligt. Anders påstod att man bekämpade denne lille rackare med att göra en "duktig" sak varje dag. Det hade du lärt honom och det hjälpte.