söndag 11 september 2022

Dragspelsgenerationen

September

Hela lördagen till in på småtimmarna firades Kulturnatten i Luleå. En skön blandning av amatörer och proffs som underhåller oss på gator, torg och inomhusarenor.



Vi började vår lördag på Norrbottens museum där musiker från Luleå accordion club spelade. Blir rörd när musikerna spelar "Vals på Mysingen" och förstår inte varför. Så brukar jag bara reagera för vackra melodiösa tenorarior som "Una fortiva lagrima" och Elvis när han sjunger långsamma ballader.

Men dragspel påminner förstås om ungdom, logdans, Malåborg och spänning inför lördagskvällen. Vår egen bröllopsvals var "Drömmen om Elin", naturligtvis spelad på dragspel.



Sen blev det stadsparken och allsång. Våra lokala suveräner Lennart Johansson, Eva Plumppu m fl sjöng med bravur och publiken fick hänga med i "Stad i ljus" och "Sånt är livet", med flera slagdängor.



Konst och fika hann vi med i Kulturens hus och till sist lite jazz på Ebeneser.

Men även soliga dagar har sina moln. Den helknasige dansken Paludan kom till stan, bara för att bränna en Koran. Undrar vad han finner för nöje i det?

I morgon vet vi vem som vann valet. Det är bara att acceptera resultatet även om det skulle bli alldeles fel. Tro på det bästa alternativet och förbered dig på det näst bästa. Det kallas demokrati och det har vi tack och lov i det land vi lever i.

 

12 kommentarer:

Elisabet. sa...

Ja, tänk vad musik kan sätta igång känslor! John Williams Cavatina är en sån melodi för mig. Hörde den första gången när jag såg filmen Deerhunter.

Gunnel sa...

Elisabeth: Verkligen! Vad vore livet utan musik. Mycket, mycket tråkigare.

Annica sa...

Kultur i alla former är lika viktigt som mat. Vi behöver andlig spis likväl som lekamlig. Och jag tror att just musik är den kulturyttring som de flesta har lättast att ta till sig.
Ja, varför ska vi kasta bort skattepengar på knäppgöken Paludan? Stäng gränsen, vi har nog med våra egna tokskallar.
Tydligen blir det slutgiltiga valresultatet inte klart förrän onsdag eller torsdag. Det blev, precis som väntat, en riktig nagelbitarmatch.

Gunnel sa...

Annica: Läste att Paludan kostat oss 43 miljoner och han fortsätter att kosta. Helt korkat, hur många böcker har han på lager.

Det är nog ganska klart att det blir en ny statsminister. Utlandsrösterna brukar gå till moderater. Själv tycker jag att Magdalenas tid som statsminister blev för kort, men folket bestämmer ju i en demokrati.

Annica sa...

Måste bara tillägga: Det kommer nog inte att räcka med 43 miljoner för Paludans galenskaper. Polisen hade ju kallat in förstärkning från flera delar av landet. Inte gratis kan man anta. Dessutom, poliser borde få ägna sig åt vettigare saker.

Om man åldersmässigt jämför Magdalena med t.ex. USA-Biden så är hon ju en vårkyckling. Hon kommer igen på statsministerposten fler gånger.

Angående demokratin så svajar den betänkligt när politiken bara handlar om att stänga ute ett visst parti. Då kniper just det partiet en massa röster från de gamla partierna eftersom de inte lyssnat på folket. Att politiker kan vara mer eller mindre korkade vet man ju men att så många är det är skrämmande. Låt alla partier vara med, åtminstone en stund, då får de ju också "chansen" att göra bort sig på egen hand. ;)

Bert Bodin sa...

Vi skolkade helt från Kulturnatten i år. Hade annat för oss, vilket var synd, för det var ju ett digert program att välja från. När jag såg programpunkterna på en helsida i NSD häpnade jag. Det var säkert 200 programpunkter, ja - åtminstone sjuttielva stycken. ;-)

Gunnel sa...

Annica: Vi skickar Paludan åter till danskarna. Vår polis har andra problem.

Kort blev glädjen för vår kvinnliga statsminister. Jag ville ju gärna behålla henne. Nu verkar det bli manligt och blått. Folket har talat, och Kristersson vann. Eller gjorde han det?

Gunnel sa...

Bert Bodin: Det var synd! Stor hyllning till de som jobbar med Kulturnatten. De gör verkligen ett jättejobb för oss Lulebor.

Nahide sa...

Jaa, det är bara att citera Ronny Eriksson:

"Förr i tiden skulle man vara solidarisk, hädanefter är man solid och arisk".

Gunnel sa...

Nahide: Ronny är rolig och fyndig. Nu väntar vi besked om vad de närmaste åren bjuder på.

Monica sa...

Fint med kultur och roligt, mindre roligt med besök av juristen Paludan men stänga ute går inte då vi lever i en demokrati ännu, i så fall får varenda svensk gå iväg för han är svensk medborgare men även dansk. Fadern är ju en svensk författare och journalist som även varit ordförande i Svenska journalistförbundet, han delar dock inte sonens åsikter. Han bodde i Danmark och förmodligen föddes sonen där och fadern bor numera i Skåne.
Det som är märkligt och helt tyst om gällande övriga galna svenskar, mig veterligt är det inte tillåtet att tända eld och brasor på något offentligt torg för någon? Ingen politiker yttrat sig i frågan.

Gunnel sa...

Monica: Glömde att Paludan även var svensk medborgare. Men jag önskar att journalister och folk i allmänhet helt ignorerade karln. Brydde sig ingen skulle han ge upp sitt eldande.