måndag 24 februari 2020

Besinna detta, du fattige.


Fortsätter med mitt stöldtema. Det här inlägget är en del av en insändare i NSD.

Betraktelse för nattvardsungdom, utgiven 1861:

"Somliga måste vara fattiga och somliga rika. Det kan inte annorlunda vara. Ville man utjämna denna olikhet, så vore det orättvist, eftersom många tusen skulle bliva berövade det som de med svett och möda förvärvat, och deras ägodelar kastas i händerna på odugliga, lata och lättsinniga människor, som icke förtjänade den gåvan. Så skulle jorden inom kort bliva en ödemark och människorna alla samtliga olyckliga, utfattiga och eländigare än någonsin. Besinna detta, du fattiga, och var nöjd så är du rik."

Det var klarspråk i betraktelsen. Om den fattige var nöjd med sitt eländiga liv på jorden och inte krävde mer för sitt slavgöra, fick han/hon komma hem till Gud och det blev belöningen för deras jordiska strävan.

6 kommentarer:

Anders sa...

Här kanske det passar med ett citat av John Norell, vice ordf i Fria Moderata Studentförbundet (DN 20-02-20): "Ökade klyftor är bra för Sverige. Inkomstspridningen måste öka för att välståndet ska växa."

Man kan ju bli mörkrädd för mindre.

Gunnel sa...

Anders: John Norell behöver inte vara orolig. Inkomstklyftorna ökar ju lavinartat. Fattar inte hur den person är funtad som anser sig själv vara värd en månadslön på miljonen. Det är en inkomst som inte är helt ovanlig hos bankdirektörer och företagschefer.

Men den rike kommer ju inte till himlen så det är bäst han/hon "smörjer kråset" under jordelivet.

Annica sa...

Om alla människor hade samma lön skulle det inte dröja länge förrän några hamnade hos Lyxfällan och några blev nya Kamprads. Så är det ju.
Men det ska vara måtta på löneklyftorna. En miljon i månadslön är bara bisarrt.

Gunnel sa...

Annica: Visst är det så. Själv hör jag till den tredje gruppen. För snål och förståndig för att hamna hos Lyxfällan, för feg och försiktig för att bli en Kamprad.

Annica sa...

Håller helt med dig ; jag hör också till grupp tre. Och det ska vi vara tacksamma för.
Trevlig helg!

Gunnel sa...

Annica: Det flesta av oss tillhör nog grupp 3 och det duger bra.