onsdag 14 november 2018

Allianser och Predikoturer

Ohelig allians

Valnatten jublade Alliansen och krävde Stefan Löfvens avgång. Valresultatet hade tydligt visat att Alliansen var det alternativ som svenska folket ville ha. Jajamen! 143 är väl ingen dålig siffra.

Idag visar det sig att det finns ingen Allians. Det finns fyra partier som vill olika och enigheten är borta. Vem som i framtiden blir vår nye statsminister är det ingen som vet. Men antingen blir det en man eller också blir det en kvinna.


Hur ska man locka unga människor till kyrkan frågar min gamle man. Han är engagerad i det kyrkliga och undrar om de yngre generationerna läser tidningarnas annonser om Predikoturer. Nej, troligen inte. Här behövs förnyelse. Man kanske kan tänka sig ett modernare språkbruk. Lite reklamengelska kanske där man byter ut Predikoturer mot "Trips to heaven" eller liknande. 

Maken tackar på förhand för alla goda idéer som kan tänkas "ploppa" upp hos bloggens eventuella läsare.

Det var allt för idag! Godnatt!

15 kommentarer:

Annica sa...

Politikerna borde lämna hinken och spaden i sandlådan och kravla upp därifrån.
Och kyrkan borde kanske göra tvärtom, alltså bli lite mer lekfulla.
Med tanke på all engelska i Sverige och svensk reklam så blir "Trips to heaven" perfekt. Naturligtvis bör man särskilt betona att dessa "trips" är de enda som är helt utan utsläpp och således miljövänliga till 100%. Det är inte mycket här i världen som kan skryta med det.

Gunnel sa...

Annica: Ingen politiker vill förlora ansiktet, det ansikte som ska visa väljarna beslutsamhet och pondus. Då kan man ju inte börja vela och ändra sig. Hur skulle det se ut?


Fyndigt av dig att påpeka miljöaspekten på de himmelska resorna. Ett starkt argument som kan anammas av alla när man byter namn och logga.

Anders sa...


Tyvärr har jag inte mycket att komma med, lämnade kyrkan så fort jag kunde utan att Pistol-Harry skulle märka det. Ville inte såra honom. Har besökt honom och hans fru här i stan och det kändes rätt märkligt och hycklande att knäppa sina händer och se allvarlig ut när man tackar Gud före kaffet.

Annars tycker jag att de gamla farbröderna som skrider fram med tehuvor på huvudet ser rätt roliga ut. Borde väl kunna locka såväl barn som Jesus.

Kyrkor gillar jag. Lugna, vackra och ibland fyllda med vacker musik.

Gunnel sa...

Anders: Förutom kyrkor gillar jag också gamla läsarsånger. Någonting fick man väl ändå med sig från Baktsjaur.

Så Pistol-Harry (vem det nu är) fick dig att knäppa händerna och se helig ut före kaffet. Det är nästan så att man fnissar åt tanken. Du har många fina egenskaper Anders, men att se helig ut är inte en av dem.

Nahide sa...

Men kära Gunnel: Du har då inte sett honom att plocka fram sin mest salvelsefulla pingstpastorröst och predika så det står härliga till. Ingen går säker vare sig i himlen eller i helvetet. Tala om att se helig ut!

Gunnel sa...

Nahide: Nej, det har jag inte sett. Men svavelosande predikan och pingstpastorröst kan jag mycket väl tänka mig. Men kan man se helig ut samtidigt?

Lennart sa...

Pistol-Harry såg mig som motsatsen till Jesus då jag skaffade läkarintyg på att jag måste sitta på en stol under hans morgonböner i realskolekorridoren. En fick epileptiska anfall och andra svimmade.
Han stod framför mej och läste intyget. Hans min visade att han sett djävulen Hermansson.
Sedan dess har jag lite svårt för predikanter..

Gunnel sa...

Lennart: Att han inte bad dig böja knä, knäppa händerna och lägga dem på stolen. De fick jag göra när pastorerna Malte och Sune kom till byn för att frälsa mig och några andra barn. Jag lydde.


Vi blev nog lite predikantskrämda under barna- och tonåren.Anders sa...

Vi trängdes ihop i en syrefattig korridor för att få ett gussol på morgonen. Inte konstigt att morgontrötta tonåringar svimmade. Värst var det med en tjej som fick epilepsianfall och inte togs om hand. Hon fick också läkarintyg tror jag. Roligast var det när "storpojkarna" klappade i händerna på var sin sida om den gode herden och han började snurra som en annan Nurejev för att kunna upptäcka syndarna.

Lennart: Jag är inte säker på att det var PH om var officiant. Det kan ha varit en som tjänstgjorde mellan gamprostn och honom. En lite rundare kolerisk sak.

Gunnel sa...

Vilka tvivelaktigt gudomliga upplevelser ni haft. Mina "gussol" har kommit från Baktsjaur, minns inget från den vanliga skolan, fast jag antar att man startade skoldagen med någon form av bön.

Anders sa...

I källaren på realskolan (där f ö Lennart och jag gömde oss i st f att gå på morgonbönen en gång och fick anmärkning) fanns pojktoan med ränna och 4 bås utan dörrar. Jag kan garantera att jag aldrig såg någon uträtta nr 2 i dessa stolar under alla mina år på realskolan. Hur tänkte dom ansvariga? Undrar om lärarna också förväntades bajsa inför öppen ridå?

Gunnel sa...

Låter inte särskilt privat. Inte så noga med integriteten på 60-talet. Vet inte om det är så mycket bättre nu, det klagas rätt ofta på skoltoaletterna. Sen är det ett välkänt fakta att nummer 2 utförs bäst och bekvämast i hemmet.

Lennart sa...

Anders har lite bättre minne än jag, men jag är ju äldre. Kanske hette prällen Lindholm, och
anmärkningen har jag också glömt. Toan har jag också förträngt.
Fick dock godkänt i realexamen och det finns det ju papper på.

Anders sa...

Lennart: Ditt prällminne är gott. Tyvärr måste jag väl be lite om ursäkt, det är väl till stor del mitt fel att debatten här ramlade ner från det högkyrkliga i Luleå till en skolkällartoa i Malå.

Gunnel sa...

Anders och Lennart: Bara tacksam för kommentarer som drar åt alla håll. Visst är det en bit från Predikoturer till skoldass men det är ju bara resultatet av ett fritt tänkande och bevis på friska och många hjärnceller. Så ska det vara!