onsdag 31 oktober 2018

Oaktsam och defensiv

Mitt favoritträd åldras

Med posten kommer ett brev från Folksam som berättar om nyheter i min hemförsäkring. Bland annat följande:

"Överfallsskyddet utökas med de nya brottsrubriceringarna oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp."

Intressant, men vad betyder det? Vad är då aktsam våldtäkt och aktsamt sexuellt övergrepp? Nu hör jag inte till riskgruppen för övergrepp, men visst vore det bra att begripa vad min hemförsäkring innefattar.


I nättidningen kan man läsa att mannen som dödade och styckade en landsman gjorde det i självförsvar. Att stycka någon i självförsvar låter bisarrt, men enligt försvarsadvokaten var styckningen defensiv. Offensiv styckning betyder att man styckar med lust, defensiv att man styckar lite motvilligt.

Kan man annat än beundra juridikens skickliga ordvrängeri.Jodå! Det finns en förklaring till "oaktsam våldtäkt", det är bara att googla.

Hej!

6 kommentarer:

Anders sa...

Betyg:

Ämne: B. Måste tyvärr belysas.
Längd: AB. Får gärna vara längre.
Design: A. Som vanligt ytterst noggrant komponerad.

Betygssatt efter den gamla goda fina skalan eftersom de nya passerat utan att noteras samt enligt devisen: "Allt var bättre förr".

Gunnel sa...

Anders: Som du vet är jag en aning trög. Är det för luddigt skrivet? Är det för kort? Var det bättre förr? I det sistnämnda kan jag hålla med dig. Det var bättre förr, även jag var bättre förr.


Lycka till med ekparketten!

Annica sa...

Fullkomligt bisarrt ordtrams av juridikfolket. Skrattretande, löjeväckande ordbajseri. Men man skrattar inte eftersom det gäller alldeles för allvarliga saker. Helgalet, som som mycket är numera.

Gunnel sa...

Annica: Det tar många år att utbilda sig inom juridiken. Inte konstigt med tanke på hur fantasifull man måste vara för att försvara och förklara en galen handling. Man måste nästan beundra ordbajseriet.

Anders sa...

På tal om konstiga ord kan ju inte de personer som namnger mediciner förbises. De verkar ha som uppgift att preserveringen av bokstäverna X och Z inte ska vara förgäves. Finns det nåt medikament som inte innehåller dessa bokstäver som annars lätt skulle kunna bortrationaliseras ur svenskan? Zepofan, Xodyl m m är väl talande exempel? Xzenax?

Gunnel sa...

Skönt att du har tillgång till datorn. Jag har ju varit ganska förskonad från mediciner men visst hittade jag både Omeprazol och Revaxör i skåpet. Tanken är naturligtvis att vi ska använda X och Z på tangentbordet, annars blir de ju alldeles bortglömda. Q och W kan också behöva några ord att gömma sig i. :)