torsdag 16 augusti 2018

En dag i Västerbotten


Jag är född i den del av landskapet Lappland som ligger i Västerbottens län. Sedan 55 år tillbaka bor jag i Luleå som ligger i Norrbotten. Jag retar mig på att alla vi som bor norr om Dalarna, rent slentrianmässigt kallas norrlänningar, trots många mil mellan våra orter och stora skillnader i dialekt och levnadsvillkor. Aldrig talar man om Stockholmare som svealänningar och ingen skulle kalla Zlatan för götalänning.

Visst är vi norrlänningar och stolta sådana. Men först i 3:e eller 4:e led efter orten, landskapet och länet.

Det var mycket gnäll om småsaker tycker kanske någon och därför går vi till en trevligare del av bloggen.

Igår tog vi en biltur till Skellefteå och Bureå för att träffa släkten. En mycket lyckad dag, tyckte både hälften och jag som är glada och tacksamma för sköna och trevliga släktingar. Här nedan följer några bilder från Bureå.

En vacker och trolsk del av Bureälven

Karins äppelträd 

Bureälven har sällan varit så vattenfattig.

Hej!

4 kommentarer:

Annica sa...

Om alla vi i övre halvan av Sverige kallas norrlänningar så måste ju de i nedre halvan vara sörlänningar. Inte skåningar, smålänningar eller stockholmare, bara sörlänningar.
Bjuttifulla bilder från Bureå! 😊👍

Gunnel sa...

Annica: Bureå är ett vackert samhälle, mycket tack vare älven. Nu var det så lite vatten men på vårarna ser det helt annorlunda ut och det är ganska vanligt med översvämningar.Svägerskan har en fantastisk tomt som går ända ner till älven.

Anders sa...

Vårt barndomshem Mörttjärn ligger ungefär i ringen i å-et i Malå. 1960 fanns det ca 100 kor och ca 100 människor i byn. Nu är de ett 30-tal kanske och medelåldern hög. Inte en enda ko.

Sedan 1960 har befolkningen minskat med ca 50% i de flesta kommuner i AC inland. Och samtidigt har ålderspyramiden gått från att likna ett A till att likna ett V. Det ser allt annat än ljust ut. Med nuvarande utveckling kommer den siste Malåbon med darrande hand att ca år 2050 släcka det sista ljuset i Malå kommun.

Gunnel sa...

Anders: Det är lite tragiskt att byarna försvinner. Här har våra förfäder dikat myrar och timrat hus för sina efterkommande och de bara sticker. Men kanske trenden bryts när folk inte orkar leva i storstäder längre. Längtan till landet och att odla sina egna morötter blir för stor. Vi bör ju vara självförsörjande i högre grad än vad vi är nu och det behöver man en egen täppa till. För bedrövligt att man inte får leva för evigt och se vad som händer.


Förstår att handen darrar av sorg och vrede när den siste Malåbon släcker ljuset och flyttar till storstan. Du får skriva en ny "Fader Vår" över ämnet Malå kommun.