onsdag 26 oktober 2016

Jag kan ha fel


Nej, vi bråkar inte. I mitt äktenskap råder frid och harmoni sedan många år tillbaka. Vi är två förutsägbara gamlingar, vi äter alltid samma frukost, handlar alltid på tisdagar, går alltid ut efter lunchen, lägger oss vid 23.30 och så vidare.


Vi bråkar inte, men vi diskuterar. Vi har olika åsikter när det gäller region och religion och båda två vill vi att den andre ska fatta hur fel han/hon har.


Min hälft tror att det finns "någonting" efteråt. Jag tror att vi blir till mull och jordförbättring, där växter trivs och frodas. Det är allt. Men tänk om jag har fel. En vacker dag dör jag och till min förvåning flyger jag uppåt och kommer slutligen fram till Pärleporten. Där står Sankte Per och höjer handen avvärjande mot mig och säger: "Du trodde fel, du hemska kvinna, din plats är i helvetet." I denna stund kommer jag att ångra mig och mina allra sista ord kommer att eka i hissen ner till värmen:

"Nisse, du hade rätt."

Hej!

10 kommentarer:

Anders sa...

Om det nu så att det finns en tillvaro efter det att man blivit framliden, är det ju skönt att veta att man har åtminstone en släkting på den platsen. F ö verkar min fru och mina kamrater också hamna där.

Det skulle nog bli ganska ensamt på de där gatorna av guld. Förresten, är det inte halkigt att gå på guld? Vi får ju tänka på att vi är gamla och bensköra.

Annica sa...

Tror inte du skulle bli avvisad av Sankte Per, men OM, så tror jag inte han kallar dig "hemska kvinna". Han har fått dörrvaktsjobbet för att han visat mildhet och diplomati i prekära situationer. Förresten är det bara de onda, som Hitler och andra galningar, som hamnar i källaren.
På de halkiga guldgatorna sandar man givetvis - med krossade ädelstenar. Om man vill hålla stilen.

Gunnel sa...

Anders: Det blir nog rena släktkalaset däruppe eller därnere. Har försökt blidka gudarna ikväll och besökt kyrkan och lyssnat till en sydafrikansk kör som var helt fantastisk. Även om jag inte tror på några gator av guld så gillar jag kyrkorummet.

Annica: Sankte Per kan nog inte vara mild och diplomatisk. Tänk på alla som försöker tränga sig in genom porten och där står han ensam och ska sortera. Om vi nu bestämmer oss för att ha en tro, kan jag föreställa mig att vi hamnar på en mellanvåning, någonstans mellan Hitler och den heliga Birgitta. Det får väl duga.

Annica sa...

Det låter lite som om Sankte Per jobbar åt Migrationsverket. ;)

Lennart sa...

Lyssna på Anders, han har klurat ut det som Tilda skulle ha sagt.

Anders sa...

En gång när jag var på ett kvällsmöte om läke- och hjälpmedel i Lycksele kom det fram en gubbe efteråt och sjöng att "Någonstans bland alla skuggorna står Jesus". Jag blev så mörkrädd att jag knappt vågade gå hem.

Och nu i morse sa man på radio att "även den minsta solstråle jagar skuggorna bort". Var ska han då gömma sig?

Eller missförstod jag alltihop? Var det suggorna han sjöng om? Det kanske handlade om "en svinaherde, en stenhip man"?

Gunnel sa...

Annica: Ha-ha, Det kanske finns likheter.

Lennart: Jag vet, han är en klok man. Undrar vem han brås på?

Anders: Den finns fler teorier om skuggor, speciellt i schlagervärlden: Den här undrar jag över:

Din skugga stannar kvar när du ska gå,
den lever överallt i varje vrå
..........
Den skugga stannar kvar, förblir hos mig
till dess den tar sin plats på nytt i dig.

Anders sa...

Jag är nästan övertygad om att det handlar om svinaherdar: "Din sugga o s v". Men jag vet inte så mycket om schlagervärlden. Blir bara inkallad för att rösta på svensktoppen med jämna mellanrum. Varför just jag, som inte gärna lyssnar på musik, skapad efter 1791-12-05, kan man ju undra. Men röstar i val, det gör man, har min pappa Sven präntat i mig.

Är det Dylan du citerar? Jag minns en annan text: "För vi sög på varann, någonstans mellan Dover - Calais". Handlade den om den nuvarande flyktingsituationen? Det är i alla fall inte Dylan.

Anders sa...

"Låt inte din sugga fälla hår" fanns det väl f ö också en låt som hette?

Gunnel sa...

Anders: Jag kan alltid hjälpa dig med svensktoppen. Jag vet i alla fall vem du inte bör rösta på. Själv har du lite dålig koll märker jag.

"En man utan skugga är en farlig man." Det säger citatboken. Dock faller Putins skugga över Gotland och Sverige just nu och herr Putin känns som en farlig man.