torsdag 2 juni 2016

Gunnel, Gunnel, Gunnel


Igår hade jag namnsdag. Jag heter Gunnel och namnet betyder ungefär "den stridbara" och stämmer föga med min yttre person. Inombords finns den stridbara Gunnel, hon som lätt retar upp sig på morgontidningens rubriker och många av de övriga nyheter vi dagligen matas med.


Min mor hade en favoritsångare som hette Sven-Olof Sandberg. Han var dåtidens Jöback och sjöng smäktande ballader till damernas förtjusning. Han var gift med en Gunnel och där blev antagligen min mamma inspirerad och döpte sin dotter efter favoritens andra hustru.


Det finns ca 24000 kvinnor med namnet Gunnel idag. De flesta är rätt gamla och ser man namnet Gunnel någonstans så är det oftast i dödsannonserna. Gunnel är helt ute! Ingen döper sina barn till det namnet längre.


Men nog är det lite synd att namnet försvinner. Det är så mysigt att ha namnsdag den allra första dagen på den allra första sommarmånaden, så mina slutord i det här blogginlägget får bli en rekommendation till framtida föräldrar att inte glömma bort att skapa en och annan Gunnel.

Hej!

9 kommentarer:

Annica sa...

Kära Gunnel, du är ljuset i min tunnel! :)
Det finns säkert flickebarn än idag som döps till Gunnel men de kanske får det som andra- eller tredjenamn. Förresten, Carl Bildts dotter heter ju Gunnel och hon är en ung dam, född 1989.

Gunnel sa...

Annica: Bra att du påminner mig. En sång är skriven till Gunnels ära. Lasse Berghagen sjöng "Du är ljuset i min tunnel, Gunnel", och texten har jag fått via min bror.

Googlade och fann att på senare tid döps knappast någon till Gunnel. Själv älskar jag inte namnet, men tycker inte illa om det heller.

Anders sa...

Här kan man skåda Tunnel-Gunnel i en yngre ocensurerad version:

http://bilder.springliden.se/#!album-119-8

Anders sa...

Länken funkade dåligt. Provar en gång till, sen ger jag upp.

http://bilder.springliden.se/#!album-119-8

http://bilder.springliden.se/#!album-119-8

Gunnel sa...

Anders: Det fungerade på mailen, Det ena fotot är förmodligen från när vi gick ut 7:an. Någon form av examen måste det vara eftersom gossarne har kavaj, 2 st grabbar längt fram känner jag inte igen. Har du någon aning om vilka det kan vara, Anders? De står längst fram bredvid Mandor och Gunnar.

Anders sa...

Hällsten kanske? Konstigt i a f, länken funkar överallt utom här.

Gunnel sa...

Det gör inget, det fungerade ju på mailen. Har kommit på att den ena måste vara John Grubbström, den andra vet jag fortfarande inte. Saknar Ö. Lundkvist och R Hällsten på bilden, men gossen liknar inte dem.

Annica sa...

Jodå, länken fungerar. Men man måste först markera den här, sedan kopiera och så klistra in den på "https"- raden överst i webbläsaren.
Jag har sett Tunnel-Gunnel!

Gunnel sa...

Annica: Det var på den tiden när vi lärde oss psalmverser utantill. Kunde räkna upp Jakobs 12 löner och 10 Guds bud.-